Bila tiba hari ulang tahun suami, isteri atau anak pastinya menu yang satu ini menjadi pilihan semua. Pulut Kuning juga sangat enak dimakan bersama rendang ayam atau daging.
Dengan resipi yang dikongsikan oleh Hamidahgaffar Exclusivedeco ini memang dijamin berhasil dan sedap. Tak lupa juga rendang daging yang memang semestinya wajib dimakan bersama pulut kuning yang lembut dan berlemak.
Pulut Kuning
Bahan-Bahan:
1 kg setengah pulut (pulut susu)
Santan 1 kotak kecik
Daun pandan 10 helai
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cara-Cara:
– Rendam dahulu pulut bersama dengan sedikit serbuk kunyit (saya letak 2 sudu) cantik je warnanya dan rendam selama 3-4 jam.
– Panaskan pengukus. Sambil tu susun daun pandan di atas pengukus. Bau pulut kuning jadi lagi sedap. Kemudian masukkan pulut atas daun pandan dan kukus sampai sedikit lembut dalam 1 jam.
Ads
– Dah agak lembut tu, keluarkan letak dalam bekas lain.
– Kemudian ambil 1 kotak kecil santan tadi, tambah air kuantiti penuh 1 mangkuk besar Lepas tu tambah sedikit garam.
– Lepas tu gaulkan dgn pulut tadi, dah rata kukus semula. Cara lain boleh juga letak semula daun pandan tadi, susun balik dan kukus mcm tadi selama 15 ke 30 minit lagi dan siap boleh dimakan.
Rendang daging
Ads
Bahan-Bahan:
1 kg setengah daging
2 biji bunga lawang
2 batang kayu manis
3 helai daun kunyit
2 sudu serbuk kari daging
2 bungkus kerisik
2 kotak santan kecil
Garam secukup rasa
Bahan Kisar:
15 ulas bawang merah saiz sederhana besar
10 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
5 batang serai saiz besar
20 tangkai cili kering (ikut pedas yang ibu-ibu suka)
Cara-Cara:
Ads
– Panaskan minyak, minyak kalau boleh kuantiti yg banyak. Dalam 1 cawan sebab masa menumis bahan kisar akan berair.
– Masukkan bunga lawang dan kayu manis kemudian masukkan semua bahan kisar tadi. Tumis sehingga pecah minyak.
– Kemudian masukkan serbuk kari tadi. Pastikan masa masak sentiasa kacau ya, takut hangus belah bawah nanti.
– Dah pecah minyak masukkan daging tadi, gaul sebentar kemudian tambahkan air dalam 3 cawan, tunggu sehingga daging lembut. Selagi belum lembut kalau boleh jangan masukkan santan dulu ya. Jika perlu, tambah air lagi tambah sahaja sampai betul-betul lembut.
– Bila daging dah lembut masukkan kerisik, santan dan daun kunyit yang dipotong mayang tadi.
– Last sekali letak garam dan rasakan. Kalau nak pekat, masak lama sikit tapi kecil, kalau nak kuah banyak dah boleh matikan api ya.
Wabak Covid-19 kian meningkat menyebabkan ibu bapa mula rungsing dengan keselamatan anak-anak. Sehinggakan ada yang mengambil keputusan untuk ‘merehatkan anak di rumah.
Tapi bila anak-anak banyak duduk di rumah, ibu-ibu mula pening kan apa nak disediakan menu sesuai untuk mereka.
Nah, apa kata cuba resipi Apam Susu yang dikongsikan oleh Ana Mariana Ismail ini. Cukup mudah, bahan pun tak banyak dan hasilnya superb. Boleh dibuat minum pagi atau petang hari. Selamat mencuba!
Bismillahirahmanirahim jomm minum petang.Lama x buat apam susu tetiba teringin nk mkn lak so bertukang la ptg ni.Ada yg nk resepi ke?Sila refer step by step kt pic yer.
Bahan-bahan
2cwn tepung gndum+1 sudu kecil baking powde
¾ cwn gula
4 sudu besar ssu pekat
4bji telur
1 sudu besar ovallete
2sudu besar myk masak
esen vanilla & pewarna.
3. Ni sy sj tmbah vanilla powder nk menambah rsa & bau wanginya tu.
4. Bila adunan dh sebati pastu bahagikan kepada bbrpa bekas & masukkan pewarna.
5. Pastu blh la tuang ke dlm loyang yg telah disapu sedikit marjerin.
6. Tuang selang seli smpai hbs pastu buat la corak apa yg u olls suka ok.
7. Hahaha nmpak x tgn x brp nk berseni cmni la jadinya
8. Pastu blh la kukus selama 45mnt @ sehingga masak ok.Periuk kukus tu macam biasa kena panaskan dulu yer.Masa kukus ni klau blh ttup ngn kain supaya wap x menitik atas apam tu.
9. Tarrraa hasilnya selepas kukus 45mnt td
10. Nmpak gebu x?
11. Ni hasil bedah siasat msa tgh panas2 lagi.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Resipi Daging Hitam ni cukup mudah nak buat dan paling penting sedap. Wanita ni mendapat resipi hasil perkongsian dari ibu mentuanya.
Buat ibu-ibu yang nak tukar menu, bolehlah cuba resipi ini. Cukup mudah.
Jom tengok resipi dari Rosmah Mdnor. Selamat mencuba!
Malam ni masak daging hitam resepi mertua ku…biasa dia buat masa raya…
bahan nya jintan kasar jintan halus bunga lawang kayu manis buah pelaga sangai smpai bau harum…pastu sangai sama cili kering ikit kepedasan memasing.
Tentu ramai yang suka makan kuih donat. Donut yang gebu dan lembut sudah tentu menjadi kegemaran ramai. Jika makan sebiji memang tak cukup, lebih lagi jika rasa gebu dan keenakan donut itu membuka selera terutama ketika sarapan pagi.
Selain membeli donut di kedai, kita boleh cuba membuat donut di rumah. Bahan-bahan nak buat pun mudah. Tapi hati-hati, jika salah sukatan mungkin donat tak menjadi.
Tak perlu risau, kepada newbie yang baru nak cuba membuat donut, apa kata cuba resipi sukatan yang disediakan oleh puan Fara Abu Hassan di Masak Apa Hari Ini.
Ikuti perkongsiannya.
BAHAN-BAHAN BUAT DOH DONUT
CARA BUAT DOH JADI LEMBUT
GUNA GELAS AJE NAK BENTUK JADI BULAT
BOLEH BUAT FROZEN LAGI. STOK BUAT BEKALAN KE OPIS ATAU SEKOLAH
SIAP! GEBUS GEBAS
Selamat mencuba.
Kredit:Fara Abu Hassan
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di