Bagi yang gemarkan daun pudina dan nak cuba tanam sendiri, boleh ikut tip yang dikongsikan ini. Memandangkan batangnya lembut dan kecil, menyebabkan ia mudah beralih. Jadi, petua yang dikongsikan ini mungkin dapat membantu. Caranya cukup mudah.

Kalau diikutkan banyak kaedah untuk tanam pokok pudina. Ini salah satu kaedah yang menarik dikongsikan melalui Facebook oleh Rina Kefele melalui page Kebun Bandar: Jom Tanam Sendiri

Menurut Rina, dengan cara tanam pudina ini, ia lebih kukuh dan cepat hidup.

Jom kita tengok perkongsian beliau sepenuhnya di bawah ini.

Macam2 cara dah teknik tanam pudina saya cuba, ini teknik yg paling menjadi.
Tak layu langsung. Tapi kalau kawan2 buat jadi layu jangan la salahkan saya pulak ye… 🙂
Saya sekadar berkongsi pengalaman. Teknik ni saya ambil dari group kbjts. Sebelum ni dia guna cara ni tanam pokok sireh.

  1. Saya petik dari pokok, ambil yang hujung2 dah berjurai.

2. Sediakan bekas dan tanah. Saya guna tanah hitam je.

3. Buang daun dan simpulkan mcm ni.

4. Buat banyak2

5. Tanam macam ni, masuk dan timbus tanah je. Teknik buat pokok jadi kukuh. Kalau disiram tak lari.

IKLAN

6. Siap dua bekas big cup. Simpan tempat redup

7. Yang ni saya tanam seminggu dah. Langsung tak layu, bawab tu ada takungan air. Simpan tempat redup.

8. Ni dah 2 bulan tanam.

IKLAN

Dengan teknik ni pokok pudina lebih kukuh dah cepat hidup. Selamat mencuba.


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520