Sudah sekian lama anggapan bahawa anak ke dua atau anak tengah ini kurang diberi perhatian berbanding anak sulung atau anak bongsu keluarga. Situasi ini dikenali sebagai sindrom anak kedua.

Ini kerana anak kedua berada di tengah antara anak sulung dan bongsu sehingga menyebabkan kehadirannya sedikit dilupai.

Barangkali ia mungkin tidak berlaku di setiap rumah, namun harus mengambil langkah berjaga-jaga dan berhati-hati untuk mengelak ia berlaku tanpa kita sedari.

Nak tahu lanjut ketahui tentang sindrom anak kedua atau tengah, tanda-tandanya, dan cara membantu anak anda mengatasinya. Ikuti perkongsian Taufiq Razif moga jadi ibu bapa yang cakna perihal kasih sayang kepada anak-anak.

Anak Nombor dua wajib baca

1 – Tak semua anak nombor 2 akan kena Second / Middle Child Syndrome

2 – Second Child Syndrome adalah keadaan di mana anak itu merasa dipinggirkan sehingga karakter dirinya boleh berubah menjadi low self-esteem, suka menyendiri, merasa tak disayangi dan suka buat benda yang menyakitkan hati

3 – Sebenarnya ia bergantung kepada cara parenting ibubapanya. Jangan sampai kita terlalu fokus pada anak sulung dan terlalu bagi perhatian pada anak bongsu dan berharap anak nombor 2 memahami dengan sendirinya

4 – Anak yang mengalami Second Child Syndrome ni cenderung untuk tunjuk perangai attention-seeking contohnya suka buat perangai pelik pelik, suka tantrum dan bergaduh dengan adik beradiknya

5 – Tapi menjadi anak kedua ataupun anak yang berada di tengah ( middle child ) bukanlah satu kekurangan

6 – Anak kedua ni atau middle child ni biasanya lebih terbuka dengan idea baru kerana ego mereka lebih rendah. Mereka juga lebih bagus dalam memahami dan membaca karakter dan emosi orang lain di sekelilingnya

7 – Yang penting adalah mak ayah kena sensitif dengan emosi anak dan ada sifat empati yang tinggi pada semua anak tanpa mengira anak tu anak sulung ke, anak kedua, ketiga ke dan seterusnya. Semua anak adalah anugerah terindah kepada kita daripada Pencipta!
Belajar sesuatu?

Apa yang pasti, kasih sayang kepada anak-anak itu perlu sama rata supaya situasi tersebut tidak melukakan hati
mereka kerana diperlakukan sebegitu oleh ibubapa sendiri.

IKLAN

Ibu bapa harus sedar, anak-anak perlu dididik secara sama rata dan dengan penuh kasih sayang. Sikap adil yang ditunjukkan oleh ibu bapa dalam memberi kasih sayang kepada anak-anak mereka akan membuahkan hasil yang baik.

Sumber: Taufiq Razif

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

IKLAN

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

 

Bintang Kecil: Tengok gigi macam bersih je kan, tapi sebenarnya bila kita tak bersihkan dengan betul semakin lama buat gigi kita jadi berkarat. So teknik berus gigi kenalah betul.

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara