Untuk menabung wang bukan suatu yang mudah. Ada aje cabarannya termasuk ‘tershopping online’ dan membeli barang bukan keperluan.

Untuk menabung ni perlu displin yang kuat sebagaimana yang dilakukan oleh lelaki ini, Rusman Subang menerusi perkongsian di facebook miliknya.

Seterusnya ikuti cara yang telah dipraktiknya.

‘Lock’ duit hijau dari guna

Dah setahun aku takkan guna RM5 dlm berbelanja. Dapat duit baki warna hijau aku akan lock ketat2 . Aku belajar simpan dari satu blog
Ini caranya;


1.Kalau ada duit RM5 dalam beg duit elakkan dari berbelanja. Anggap je duit tak laku.
2.Kalau ada saja dalam beg 2 keping duit RM5 ambil semua dan simpan. Anggap dh beli jajan.
3.Kalau mahu berbelanja, pakai duit yang warna lain. Anggap warna hijau orang tak suka.
4.Lama-lama tidak akan terasa menyimpan wang RM5 kerana sudah terbiasa. Jadi bila nampam duit RM5 ini terus letak tepi, dan jangan pakai.
5.Hasilnya tabung sudan penuh, dikira jumlah bole la simpan dalam bank.
Kenapa RM5;
1.Susah nak dapat baki RM5.
2.RM5 tak besar tak kecik. Yg sedang2 saja.
3.Kalau RM1 lambat nak jadi banyak.
4.Kalau RM10 keatas nanti membebankan.
Tip Tambahan:
1.Amalan ini sesuai untuk orang yang boros. Jadi untuk berbelanja, gunakan saja duit warna lain dan bukan hijau.
2.Boleh juga untuk menyimpan wang warna lain atau ‘nilai’ mengikut apa yang disukai asalkan tidak membebankan.

Sumber: Rusman Subang

 

IKLAN

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club