Dianugerahkan kulit wajah yang putih bersih itu bonus, namun untuk mengekalkan keserian dan kesihatan wajah itu memang memerlukan usaha yang berterusan. Banyak perkara perlu diberi perhatian dan salah satunya dalah dengan melakukan teknik skrub pada wajah.

Ini sebagaimana yang dilakukan oleh Puan Ika Mat Bakhir, dan menariknya wanita ini turut menghasilkan sendiri skincare daripada bahan yang sedia ada di rumah untuk dijadikan skrub agar wajahnya kekal berseri-seri.

Nak tahu lanjut, apa yang diamalkannya itu, jom semak perkongsian bermanfaat ini.


Petua Cantik Cepat & Mudah Sepanjang Hayat Dengan Bahan Masakan  ( Buat Skincare Sendiri Di Rumah )

“Ni ha akak share petua gojes dengan kos tak sampai RM10 je sayang-sayang. Tahan sebulan okay..pada yang nak follow hakak bebas kimia sebulan dan cantik menjelang raya ni kan..so ni adalah bahan-bahan yang perlu ada yang hakak rasa kat umah pun dah ada kot..”Ika Mat Bakhir

Bahan-bahan : 

Barli, kunyit hidup, tomato dan sodium bicarbonate

Cara membuatnya : 

1. Goreng biji barli dan sodium bikar tanpa minyak dengan api yang perlahan.

2. Masuk dalam blender kering dan blend sampai jadi serbuk. Hakak suka tak lumat sangat..korang nak lumat pun boleh and then simpan dalam bekas kedap udara. Tahan berbulan tak basi.

3. Ni haaa nak guna ambil  sikit campur dengan air. Pada anda yang punya masalah whitehead blackhead boleh lah campur sikit lagi sodium time nak bancuh tu okay.

4. Ambil kunyit dan buang dulu kulitnya, kemudian hiris sikit sebelum tonyoh muka. Pada yang ada masalah jerawat/jeragat sila sental tempat bermasalah tu lelama sikit ye. Kunyit ni antiseptik dan antikuman.

5. Kemudian sental pula dengan tomato di seluruh muka.

6. Ni part last. Serbuk barli yang dah bancuh dengan sodium tu buatlah skrub ye, tenyeh-tenyeh and then terus tepek buat mask satu muka. Barli ni gunanya sebagai lembabkan kulit selain membantu putihkan kulit. Biarkan kering kemudian barulah basuh dan lap. Boleh ulang semua step ni setiap hari. 

wajah selepas dicuci.

sumber : Ika Mat Bakhir

 

Tinggalkan Komen