Mempersiapkan stok bahan kering sepanjang musim perayaan ini dapatlah memudahkan kita daripada bersesak-sesak dihari raya membeli barang-barang untuk dimasak.

Pun begitu, pengurusan bahan-bahan kering tersebut perlu disusun rapi agar ruangan pantri tidak berselerak dan kemas.

Nak tahu bagaimana caranya, jom kita baca perkongsian daripada Widyana Ali ini.

Tips simpan barang di rak pantry dapur:

1)Periksa tarikh luput.
Apa yang dah expired boleh buang.

2)Simpan ikut kategori.
Rempah bersama rempah.Bahan untuk baking asingkan.Mudah untuk dicari bila perlukan.

3)Labelkan jika mahu.
Mudah nak trace tepung apa dalam bekas merah.Gula mana gula?

4)First In First out.
Mana yang beli dulu guna dulu.Sama konsep macam simpan susu ebm.

IKLAN

5)Pastikan bekas simpanan bertutup rapat supaya tidak dimasuki semut,serangga atau digigit tikus.

6) Asingkan dahulu segala kitchen gadgets, kitchen tools yang tak digunakan untuk dijual atau derma kepada yang memerlukan.Baru ruang menyimpan tak serabut dengan barang tak digunakan.

7)Declutter first, storage second. Kesilapan yang kita selalu buat ialah meluru pergi ke kedai untuk beli tempat storage macam rak kecil, rak besar. Bakul berbakul-bakul. Kan?

IKLAN

Tapi sebenarnya kita perlu declutter dulu atau sisihkan barang semua mana yang dah luput, mana yang tak guna,pecah atau rosak.Barulah boleh fikir storage.Macam saya guna mana yang ada je, tak beli baru. Guna je bakul mana ada.

8)Maintain sistem penyimpanan.
Hari ini kemas. Esok jangan sepah pula.
Sentiasa kemas dalam sistem berkala.
Tak kisah buat cleaning sebulan sekali ke, dua kali ke atau seminggu sekali ikut keselesaaan.

Barang memasak saya memang banyak sebab saya suka ada semua bahan lengkap.Lagi satu, saya suka memasak dan baking from scratch.

Sekian sedikit tips dari saya, Mama Wid.

Sumber : Widyana Ali