Nak Keluarga Bahagia, Bila stres dengan masalah, stop sebentar dan fikirkan. Doktor Ini Kongsi Solusi Yang Menenangkan Hati Dan Emosi!

Tidak dinafikan akibatnya, apabila tekanan  makin menebal dalam diri, ia akan menggangu perjalanan hidup anda sekali gus gagal membentuk keluarga yang penyanyang, sekali gus wujud jurang  antara hubungan anak, suami, mertua dan orang sekeliling.

Begitulah cabaran apabila berumahtangga. Justeru, setiap apa masalah  ada cara solusinya. Anda harus tahu cara untuk mengawal stress ini. Perkongsian Dr Rozanizam Zakaria daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) ini boleh dijadikan panduan. Moga kita muhasabah diri!

Stress biasanya berkait dengan ‘problem’. Settle problem, settlelah stress? betul ke? Kalau tak settle-settle juga? Kalau settle stress juga? kalau tak tahu nak settle?

Ada dua jenis problems yang biasa dihadapi oleh manusia.

  1. Actual problem – memang masalah yang nyata – perhubungan, kewangan, kerjaya dan sebagainya.
  2. Eventual problem – problem tak wujud lagi, tapi kita create dalam minda. Biasanya sebab karektor kita yang mudah risau. Istilah psikologinya “what-if-iyng style”.

Kita jadi risau sebab “kalau tak siap macam mana?..””kalau dia reject macam mana?..””kalau mati macam mana?..””kalau stress juga lepas baca ni macam mana?…”

Actual problem – kena settle dengan “Problem solving” – breakdown problem, cari penyelesaian, sediakan back-up plan, timbang pros dan cons, ambil tindakan… Tak dapat settle sendiri, dapatkan bantuan orang terdekat, kalau tak juga, kena dapatkan bantuan profesional.

Tapi eventual problem TAK AKAN selesai dengan problem solving. Sebabnya problem tak wujud lagi. Macam mana nak problem-solve!

Eventual problem kena selesai dengan ajar diri untuk terima uncertainties dalam hidup. Kena belajar usaha dan tawakal. kena belajar tidak semua perkara dalam hidup perlu dianalisa. Kena belajar “acknowledge” kerisauan itu ada tetapi jangan biarkan kerisauan itu mengatur kehidupan. Kena belajar “let go” your worries.

“…Berjaga-jagalah terhadap perkara yang boleh mendatangkan kebaikan kepada engkau, pintalah pertolongan daripada Allah. Sekiranya engkau ditimpa sesuatu musibah, maka jangan engkau berkata:”KALAULAH aku lakukan begini maka sudah pasti lain yang berlaku. Tetapi katakanlah:”Itu merupakan takdir Allah dan Dia melakukan apa yang dikehendaki-Nya, sesungguhnya ‘KALAU’ akan membukakan pintu amalan syaitan.”

IKLAN

Rujukan: Sahih Muslim, hadith no 2664

Jadi bila stress dengan problem, stop sebentar dan fikirkan. Is this an actual problem or eventual problem?

Kredit: Dr Rozanizam Zakaria

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

IKLAN

Mesti anda teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Jadi jom tonton berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000.

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara