Sempena Cuti Perayaan Tahun Baharu Cina, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) mengeluarkan jadual cadangan waktu perjalanan untuk pengguna Lebuhraya Utara Selatan dari Lembah Klang yang ingin menghala ke Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Utara Perak, Johor dan lain-lain negeri.

Sekiranya anda ingin memulakan perjalanan keluar dari Lembah Klang di antara 19 Januari hingga 22 Januari ini dinasihatkan supaya memasuki Lebuhraya Utara-Selatan sebelum jam 9:00 pagi untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas.

 

CADANGAN WAKTU PERJALANAN PERAYAAN TAHUN BAHARU CINA

Menurut Ketua Pegawai Operasi PLUS, Datuk Zakaria Ahmad Zabidi, Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) ini berperanan untuk mengelakkan kenderaan ke pelbagai destinasi bertemu di lokasi-lokasi ‘hot spot’ tertentu di lebuh raya dan terperangkap di dalam kesesakanStressnya Jalan Jem! Elak Sesak, Boleh Ikut Cadangan Waktu Ni Sempena Perayaan Tahun Baru Cina!

Berdasarkan jadual tersebut, pengguna jalan raya yang ingin menghala ke destinasi lain dari Lembah Klang boleh memasuki yang menghala ke destinasi-destinasi lain yang lebih hampir dengan Lembah Klang dinasihatkan mula memasuki Lebuhraya Utara-Selatan di antara jam 12 tengah hari hingga 4 petang.

Bagi perjalanan kembali ke Lembah Klang dari Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Utara Perak, Johor dan lain-lain negeri dinasihatkan bermula sebelum jam 9:00 pagi.

Pastikan servis kenderaan anda dan sekiranya anda masuk dari plaza tol menggunakan lorong RFID, anda juga mestilah keluar menggunakan lorong RFID. Pandu cermat, jiwa selamat.

Dalam pada itu, Kementerian Pengangkutan (MOT) akan melaksanakan larangan pemanduan ke atas kenderaan berat pada 20 hingga 21 Januari dan 24 hingga 25 Januari.

IKLAN

Jelasnya, larangan tersebut bertujuan untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas dan mengurangkan risiko kemalangan jalan raya akibat percampuran trafik.

KATEGORI KENDERAAN BERAT DILARANG ATAS JALAN RAYA

KATEGORI 1 (Sepanjang Masa)

1. Car carrier, tipper, dumper, tipping (melebihi 7,500kg), low loader, pole trailer, bulk cement tanker, platform trailer, lori balak, jentera berat beroda & traktor.

2. Lori pengangkut simen, besi keluli, batu, pasir, tanah, bahan binaan lain, amang, bijih timah, arang batu & bahan galian lain.

KATEGORI 2 (12.00 Tengah Malam – 8.00 Pagi)

IKLAN

1. Lori kontena yang mengangkut barangan selain lori kontena yang mengangkut barangan dari pelabuhan / lapangan terbang ke kawasan industri dalam negeri yang sama & sebaliknya.

2. Lori mengangkut barangan elektronik & elektrik / bahan industri dari pelabuhan / lapangan terbang ke kawasan industri dalam negeri & sebaliknya.

3. Lori mengangkut barangan pengeluaran hasil sawit & getah dari ladang ke kawasan industri.

4. Lori kargo tanpa muatan.

KATEGORI 3 (6.00 Petang – 6.00 Pagi)

IKLAN

– Dalam jarak 25km dari tapak pembinaan tertakluk masa operasi yang dibenarkan di jalan tertentu.

1. Kren bergerak & lori pembancuh simen.

Jentera berat beroda & kren bergerak adalah diberi pengecualian melaksanakan kerja-kerja kecemasan. Mana-mana kenderaan barangan /dengan jenis barangan yang tidak dinyatakan dalam jadual adalah dibenarkan menggunakan kenderaan dalam tempoh larangan.

Orang ramai boleh mendapatkan maklumat kaedah/perintah serta butiran terperinci mengenai larangan berkenaan di laman sesawang www.lom.agc.gov.my.

Stressnya Jalan Jem! Elak Sesak, Boleh Ikut Cadangan Waktu Ni Sempena Perayaan Tahun Baru Cina!

Sumber: PLUS Malaysia Berhad, Instagram JPJ Malaysia

https://www.youtube.com/watch?v=Yb_zk_ekL2M&t=199s

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI