Perkahwinan semamngnya indah buat pasangan suami isteri. Namun ada pasang surutnya. Lantaran itu, bagi memastikan rumahtangga sentiasa inspirasi dan bahagia, pasangan haruslah saling melengkapi.

Sebagaimana perkongsian wanita, Ashikin Hashim  ini mengenai peranan isteri yang sungguh bermanfaat untuk memastikan hubungan suami sentiasa mekar dan indah. Jom kita semak perkongsiannya.


Saya pernah mendengar ceramah seorang ustazah tentang fasa dalam perkahwinan. Tidak selalunya perkahwinan itu indah belaka. Ia ada pasang dan surutnya juga.

Perkahwinan tidak pernah lari dari masalah. Pun begitu, apa jua masalah selagi ianya masih dalam keterbatasan kemampuan seseorang untuk menghadapinya, carilah jalan yang terbaik untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Satu yang saya paling ingat, ustazah itu menyebut: MASALAH JANGAN DICAMPUR ADUKKAN DENGAN KETAATAN.

Bagi saya, selagi seorang yang bernama suami itu tetap menjalankan tanggungjawabnya, tidak pula memukul atau mendera fizikal mahupun batin kita, kita masih wajib mentaatinya.

Saya kongsikan semula status ini. Semoga bermanfaat.

Selagi bernama isteri:

❤️Siapkan keperluan suamimu – baju kerjanya, stokin dan kasutnya, sapu tangan dan sebagainya. Walaupun mempunyai pembantu rumah, ianya masih tanggungjawab seorang isteri.

❤️Siapkan sarapannya dan duduk makan bersamanya. Walau hanya secawan kopi.

❤️Hantarkan suamimu ke kereta, salam peluk dan saling menciumi. Lambai suamimu hingga hilang dari pandanganmu.

❤️Tanya khabar suamimu ketika dia bertugas. Hantarkan kata rindu dan cinta. Doakan kesejahteraannya.

❤️Di dalam solatmu sentiasa mendoakannya dan doakan perkahwinanmu. Minta Allah jagakan suamimu untuk mu kerana tidak setiap masa kita dapat bersamanya. Tetapkan cinta dan kasih sayangnya hanya untuk kita hingga ke akhir hayat dan sampaikan ke syurgaNya.

❤️Kongsikan kebaikan suamimu bersama anak-anak. Ajari anakmu untuk sentiasa menghormati suamimu sebagai seorang ayah. Dan apa jua keputusan dan keizinan ajari anakmu untuk bertanya kepada suamimu.

IKLAN

❤️Sebelum suamimu pulang, pastikan rumahmu bersih dan dirimu juga berhias dan wangi.

❤️Sambutlah suamimu di muka pintu dengan senyuman dan kemesraan.

❤️Hidangkan makanan malam dan teman atau makan bersamanya.

❤️Mintalah bantuan suamimu. Jangan simpan dalam hati. Bantu dalam urusan anak-anak, keperluan rumah dan sebagainya. Libatkan suamimu.

❤️Sesekali bercutilah berdua atau bersama anak-anak. Atau buatlah aktiviti bersama.

❤️Usahlah segan untuk meminta dari suamimu – minta duit belanja, minta untuk belikan beras, minta untuk pergi ke spa.

❤️Minta izin – walau hanya benda kecil.

❤️Berbuallah dan lapangkan masa bersamanya sebelum waktu tidur. Dengarkanlah apa yang dia ceritakan. Rasa gembira ketika dia gembira dan sabarkan dia ketika dia sedih.

IKLAN

❤️Luahkan segala isi hati atau nyatakan cadangan selepas semuanya selesai dan tenang duduk bersama.

❤️Tidurlah dengan tenang dalam redha Allah swt.

Suamimu umpama BOSS besar dalam mentadbir rumahtanggamu. Libatkan dia dalam semua perkara. Jangan berahsia kepadanya. Dia partner rumahtanggamu.

Suami boleh jadi seperti BAYI yang sering mahu dimanja dan diberikan perhatian. Inilah keindahan ciptaan Allah. Kerana tempat terbaik seorang suami untuk bermanja adalah bersama isterinya. 

“Suami Boleh Jadi Seperti Bayi Yang Sering Mahu Dimanja.” Perkongsian Wanita Ini Jelaskan Apa Yang Isteri Kena Buat Supaya Rumahtangga Bahagia

Saya petik soal jawab ini dari kolum Sinar Islam Sinar Harian yang memetik. Sumber dari laman web Mufti Wilayah Persekutuan.

Soalan: Adakah sahih hadis isteri sujud pada suami?

Jawapan: Bagi menjawab pertanyaan pertama di atas, hadis sujud pada suami telah diriwayatkan oleh beberapa orang sahabat Nabi SAW. Antaranya Abu Hurairah, Mu’az bin Jabal, Suraqah bin Malik, Aisyah, Ibn Abbas, Abdullah bin Abi Awfa, Ummu Salamah, Anas bin Malik dan beberapa orang lagi sahabat Nabi SAW yang lain. Adapun berkaitan matan hadis adalah seperti berikut:

IKLAN

“Jika aku boleh memerintahkan seseorang itu untuk sujud kepada seseorang, maka aku memerintahkan isteri untuk sujud pada suaminya.” [Riwayat al-Tirmizi (1159)][Imam al-Tirmizi mengatakan hadis ini melalui jalur Abu Hurairah RA adalah hasan gharib] Hadis ini juga disahihkan oleh Imam al-Hakim di dalam al-Mustadrak melalui jalur Mu’az bin Jabal [Lihat: al-Mustadrak, 190/4]

Tambahan pula, hadis ini mempunyai sebab wurudnya (sebab Nabi SAW ucapkan hadisini) iaitu apabila salah seorang daripada sahabat Nabi SAW pulang daripada Syam dan melihat orang-orang Nasrani dan Yahudi sujud kepada pembesar dan ulama’ mereka sebagai tanda penghormatan nabi-nabi mereka. Maka, sahabat ini berkata bahawa Rasulullah SAW lebih berhak untuk dilakukan sedemikian tetapi Nabi SAW melarang para sahabat melakukan hal tersebut dengan mengatakan bahawa orang-orang Yahudi dan Nasrani ini mereka mendustakan serta menyelewengkan kitab-kitab nabi-nabi mereka. [Lihat: al-Mustadrak, 190/4]

Makna hadis

Antara yang boleh difahami daripada hadisini adalah kewajipan seorang isteri itu mentaati suaminya kerana sujud ini tidak dihalalkan melainkan kepada ALLAH SWT sahaja. Ini kerana, terdapat banyak hak-hak suami yang perlu dilaksanakan oleh isteri dan sebahagiannya tidak terlaksana oleh si isteri.

Imam al-Syaukani berkata, makna hadis ini adalah jika dibolehkan sujud kepada manusia nescaya Nabi SAW akan memerintahkan para isteri untuk sujud kepada suaminya. [Lihat: Tuhfah al-Ahwazi, 272/4] Di dalam Musnad Ahmad, daripada Anas bin Malik RA bahawa Nabi SAW bersabda, yang bermaksud:

“Tidak dibenarkan seorang manusia itu untuk sujud kepada manusia. Jika dibenarkan untuk manusia itu sujud kepada manusia nescaya aku akan meminta isteri untuk sujud kepada suaminya kerana besarnya hak suami ke atas isteri itu.” [Riwayat Ahmad (12614)] [Syeikh Syu’aib al-Arna’outh menilai hadis ini sahih li ghairihi]

Kesimpulan

Hadis di atas adalah sahih dan ia tidaklah menunjukkan kebolehan seorang isteri itu untuk sujud kepada suaminya. Ini kerana, sujud hanya dibenarkan kepada ALLAH SWT sahaja dan tidak dibenarkan sujud kepada selain daripada ALLAH SWT sebagaimana larangan jelas daripada Nabi SAW berdasarkan riwayat di dalam Musnad Ahmad di atas. Akan tetapi, hadis ini menggambarkan bahawa kedudukan suami itu tinggi di sisi isteri dan si isteri wajib untuk mentaati suaminya selagimana apa yang diperintahkan itu tidak bercanggah dengan agama. Akhirnya, semoga ALLAH SWT mengurniakan kita suami yang soleh dan isteri yang solehah agar rumah tangga yang dibina itu mendapat keberkatan dan keredhaan daripada ALLAH SWT. Amin.

Taatilah suamimu

Di dalam hidup berumah tangga, seorang isteri itu wajib untuk mentaati suaminya pada perkara yang ma’ruf. Ini kerana, dengan ketaatan tersebut akan memudahkannya jalan untuk ke syurga berdasarkan sebuah hadis yang disahihkan oleh Imam Ibn Hibban: Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda, yang bermaksud: “Jika seorang wanita menunaikan solat 5 waktu, berpuasa pada bulannya (Ramadan), mengawal kemaluannya (maruahnya) dan ta’at kepada suaminya. Masuklah dia ke dalam Syurga dari mana-mana pintu yang dia kehendaki”. [Riwayat Ibn Hibban, no. hadis (4163), 471/9]

Semoga bermanfaat.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI