Menyentuh perihal mendidik anak, seringkali kita dengar ibu bapalah yang bertanggungjawab dalam mencoraknya kerana anak-anak itu ibarat kain putih.

Pun begitu bukan mudah untuk mendidik anak-anak dengan sebaik mungkin. Sering kali juga jika berlaku masalah berkaitan dengan anak, mulalah ibu ayah menyalahkan antara satu sama lain kerana kononnya tidak pandai mengajar anak.

Apatah lagi ada segelintirnya tidak sabar, akan mula lah bergaduh setiap hari hingga memberi kesan pada sikap anak-anak pula.

Bahkan menurut perkongsian Adlil Rajiah, ada suami isteri yang suka menyalahkan satu sama lain bila ada benda tak kena dengan anak.

“Anak suka marah2, ikut perangai awak la ni.”

“Anak ketagih gajet, sebab awak la ajar dia.”

“Anak kurang ajar sebijik macam awak.”

Kalau macam ni la cara kita handle conflicts, bila entah malaysia nak maju

Saling menuding jari, saling menyalahkan, saling mengungkit. Memang la takde apa yang akan selesai.

Apa yang kita dapat bila saling menyalahkan, menuduh, mengungkit depan anak2?

Habuk pun tak dapat.

In fact, hati anak2 makin pecah bila tengok mak bapak saling menjatuhkan maruah. Serta merta hilang rasa hormat terhadap mak bapak.

Dan lama2, anak pula yang terbawa-bawa perangai “suka menyalahkan orang lain”.

Itu ke yang kita nak?

Please, parents. Jangan diikutkan sangat ego, nafsu dan emosi tu. Stop being emotionally immature.

TERUS FOKUS FIKIR PENYELESAIAN

Bukan fikir salah siapa. Tak payah buat perangai ahli politik depan anak2. Kita jauh lebih matang daripada tu.

Everytime ada isu dengan anak, ingat—itu anak KITA. SAMA2 BERTANGGUNGJAWAB.

Ini lah masanya kita tunjuk pada anak— kebersamaan dan teamwork ibu bapa dalam menyelesaikan konflik.

Cari satu masa, duduk berdua, bincang.

Bukan argue siapa punca atau siapa salah.

Itu semua tak selesaikan apa2.

Anak kat depan mata kita sekejap je, tuan puan. Jangan buang masa bergaduh.

Dapat detect satu masalah, terus cari jalan.

Tak tahu, tanya. Baca buku. Cari ilmu.

Tanya pakar. Minta bantuan.

Jangan cakap takde masa.

IKLAN

Buat anak dulu ada masa pulak.

Peranan kita ialah bimbing anak sampai mereka BOLEH HIDUP TANPA KITA. Bukan buat diorang confused dengan perangai kita.

Cara kita dan pasangan mendidik anak tak semestinya sama, and that’s okay.

Asalkan halatuju tu sama.

In parenting, TEAMWORK IS KEY.

Baru lah anak tak keliru, tak hilang hormat, dan pandai handle conflicts.

Perangai anak2 ni tak datang tiba2, semuanya bersebab dan dibentuk setiap hari.

Kalau dah anak tengok mak bapak bergaduh dan saling menyalahkan setiap hari, what kind of behaviour yang kita expect daripada mereka? Takkan soleh solehah pulak?

Pulihkan apa yang di dalam diri kita sendiri dulu. Build positive and supportive husband-wife relationship, dan insyaAllah anak will follow accordingly.

Ingat, anak takkan ingat nasihat atau pengorbanan kita. Tapi mereka akan ingat sampai bila2—apa yang kita buat mereka RASA. Selamat termenung,

Sumber : Adlil Rajiah

IKLAN

Jom saksikan video menarik tentang adik-adik BK kita ni makan Ayam McD 3X pedas. Boleh tahan ke tidak? Jom saksikan.

 

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :15 Minit Jaraknya, Anak Kembar Sepasang Ni Dilahirkan Lain Bulan & Lain Tahun!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Lagi video menarik!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club