Doa itu adalah rayuan kepada Allah (Tuhan) untuk penganut Islam. Caranya adalah dengan meletak tangan di hadapan dan menghadap kedua tapak tangan ke atas.

Lazimnya kita akan berdoa untuk meraih rahmat Allah SWT, mendapatkan apa yang diinginkan, melancarkan segala urusan, memberikan ketenangan, mendapatkan pengampunan dosa,  menjauhkan dari kesukaran dalam hidup dan mendekatkan diri pada Allah SWT.

Sabda Rasulullah SAW bermaksud

“Apabila diantara kamu berdoa, mulakan dengan memuji Allah, kemudian berselawat keatas Nabi , kemudian mintalah apa yang dia mahukan”. Hadith Riwayat Tirmizi.

Memohon kepada Allah Yang Maha Berkuasa, setakat mana doa itu dapat dimakbulkan adalah bergantung kepada perkara-perkara yang perlu dijaga seperti adab, tempat dan waktu mustajab memohon doa.

8 Antara tertib berdoa yang berpotensi mendapat perkenan Allah ialah:

Sukar Dalam Hidup, Rupanya Salah Cara Berdoa, Ini 18 Adab Untuk Dapatkan Doa Mustajab.

1.Bertaubat kepada Allah S.W.T terlebih dahulu atas segala kesalahan yang telah dilakukan. Boleh mengerjakan solat sunat taubat dan disusuli dengan beristighfar.

2.Lakukan solat-solat sunat seperti solat tasbih, solat tahajjud dan witir sebelum berdoa.

3.Tadah tangan ke arah kiblat sambil menghadirkan rasa ikhlas di dalam hati dan bersungguh-sungguh untuk memohon hajat ke hadrat Allah S.W.T

4.Mulakan doa dengan bertasbih seperti Alhamdulillah atau menyebut nama-nama Allah yang agung. Kemudian berselawat ke atas Rasulullah s.a.w.

5.Lafazkan permohonan anda dengan rasa rendah diri dan suara yang sederhana kuat.

6.Berdoalah dengan sepenuh hati. Tanamkan keyakinan dan pengharapan bahawa Allah akan memakbulkan doa anda itu.

7.Disarankan mengulang-ulang doa tersebut sebanyak tiga kali.

8. Akhiri doa dengan memohon keselamatan hidup di dunia dan akhirat, diikuti selawat ke atas Rasulullah s.a.w dan memuji Allah S.W.T

Walaupun semua tertib ini diikuti, ia masih belum menjamin doa anda tersebut termakbul sekiranya aspek-aspek lain dalam kehidupan anda tidak dijaga.

Pastikan makanan yang anda makan, baju yang anda pakai, kereta yang anda bawa dan rumah yang anda diami datang dari sumber rezeki yang halal.

IKLAN

Memilih waktu untuk berdoa juga memainkan peranan yang penting untuk memperoleh doa yang mustajab.

10 Antara waktu-waktu yang mustajab untuk berdoa adalah:

Sukar Dalam Hidup, Rupanya Salah Cara Berdoa, Ini 18 Adab Untuk Dapatkan Doa Mustajab.

1.Sepanjang bulan Ramadan terutamanya Lailatul Qadar

2.Satu pertiga malam iaitu daripada waktu tengah malam sehingga waktu fajar.

3.Pada hari wuquf di Arafah

4.Sepanjang hari Jumaat. Ada pendapat ulama’ mengatakan hanya satu waktu sahaja dalam hari Jumaat yang doanya dimakbulkan oleh Allah.

5.Malam dua hari raya iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha

6.Setiap kali selepas solat fardhu.

7.Waktu antara azan dan iqamat

8.Ketika sujud dalam solat fardhu

IKLAN

9.Selepas solat Asar.

10. Anda juga perlu berusaha berdoa pada bila-bila masa dan keadaan selain perlu mematuhi adab berdoa.

Mungkin doa anda tidak akan ditunaikan dalam masa yang terdekat tetapi anda perlu yakin kepada Allah S.W.T dan sentiasa bersabar memohon doa tersebut.

Sebenarnya, tiada doa yang tidak dimakbulkan oleh Allah S.W.T. Kita sebagai makhluk sofistikated yang lemah semestinya memerlukan pertolongan dan bantuan dari Pencipta kita.

Bila Allah S.W.T akan memakbulkan doa anda, ia adalah hak Allah. Kita perlu terus berusaha dan beristiqamah dengan doa anda. Insya-Allah segala apa yang anda hajatkan pasti tertunai.

Sumber: korbanaqiqah.com.my

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Keluarga akan mengadakan program e-keluargagader : Jom Masak Menu Iftar Kegemaran Keluarga secara virtual pada 2 April ini jam 2.30 petang- 4.30 petang. Jom daftar ramai-ramai, kita belajar buat 2 menu berbuka yang istimewa daripada chef terkenal, Chef Amer. Hanya RM 20, dan anda layak menerima satu tiket Farm In The City secara PERCUMA dan banyak lagi hadiah menarik ditawarkan untuk peserta. Jadi usah tunggu lagi, jika anda berminat, daftar di link ini https://toko.ideaktiv.com/product/jom-masak-menu-iftar-kegemaran-keluarga/ Anda juga boleh whatsapp admin di 016-9647520 untuk info lanjut.

Sukar Dalam Hidup, Rupanya Salah Cara Berdoa, Ini 18 Adab Untuk Dapatkan Doa Mustajab.

KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

IKLAN

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

Sukar Dalam Hidup, Rupanya Salah Cara Berdoa, Ini 18 Adab Untuk Dapatkan Doa Mustajab.