Menggalas tugas sebagai suri rumah tangga sepenuh masa tidak semestinya anda hanya bergantung pada sumber kewangan yang diberikan oleh suami semata-mata.  Sebenarnya, ada keperluan lain untuk anda memiliki duit kocek sendiri.

Mungkin lain orang lain pandangannya, namun wanita ini senaraikan 5 sebab kenapa dirinya mahu cari pendapatan sendiri walau pun bergelar suri rumah sepenuh masa.

 1- Nak ada ‘kuasa’ membeli. 

Orang perempuan ni kalau ke pasar raya, pasar malam tu pun syok dah dapat jamu mata. Kekadang teringin tudung rm20 je pun, (bukan Duck, bukan juga Fareeda, hehehe) tapi nak minta suami, rasa tak gamak sebab kita pun tau kan komitmen dia. Tapi dengan adanya pendapatan sendiri bila teringin boleh la guna apa yang kita ada kan?

 2- Nak saving 

Masa mula-mula buat bisnes saya buat matlamat nak saving at least rm500 sebulan. Rm500 sebulan besar kan. Kalau setahun dah rm6000. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Setuju?

 3- Nak bantu suami waktu kecemasan 

Belajar dari pengalaman lalu, masa mula bina kehidupan berumahtangga. Masa tu kereta selalu rosak. Temperature naik lah, aircond rosaklah. Bila balik kampung timing kena betul. Seboleh-bolehnya cuba elak balik waktu jem. Awal pagi lepas subuh pun tak mengapa sebab risaukan keadaan kereta. Dengan adanya duit simpanan waktu kecemasan inshaAllah dapat bantu suami bila keadaan memerlukan.

IKLAN
 4- Nak ‘beli’ medical insurans untuk family 

Alhamdulillah syarikat suami cover kos perubatan untuk kami 4 beranak tapi ada limit dengan jumlah rm6500 seorang setiap tahun. Kiranya kalau sakit demam, pening dan sebagainya memang tak perlu keluar duit sendiri. Ada satu hari, saya terbaca satu artikel kisah pesakit yang menghidap penyakit kronik memerlukan bantuan untuk membiayai kos perubatan. Masa tu terfikir, kalau lah sakit ‘berat’ menimpa, macam mana nak cover kos perubatan? Di sinilah perlu saya cari pendapatan untuk cover insurans kami sekeluarga. Alhamdulillah kami 4 beranak dah ada medical insurans sejak beberapa tahun lalu.

IKLAN
 5- Nak bagi mak abah duit setiap bulan 

Mustahil bagi saya seorang suri rumah dapat hulur wang pada mak abah kalau saya tiada pendapatan. Saya tekad tanam impian nak buat semua tu sementara dorang masih ada. Walaupun saya tahu dengan pencen sebagai guru besar inshaAllah cukup untuk mak abah, tapi saya percaya lebih berkat rezeki apabila kita beri kepada kedua ibu bapa. Tak semestinya banyak, sekurang-kurangnya ada.

 

Sumber : Nurlia Mohd Nor