Biasanya apabila mengunakan pelekat yang kuat tentu  susah nak tanggal. Paling mengerunkan apabila gam melekat pada bahagian kulit.

Basuh tangan dengan air pun tak menjadi. Sudah tentu ada cara untuk menanggalkan gam berkenaan.

Nak tahu caranya ikuti perkongsian ChM Dr Fatimah Salim, Ahli Kimia. Rupanya dia menggunakan garam sebagai sumber untuk menanggalkan gam.

Susah Nak  Hilangkan ‘Gam Gajah’ Bila Terkena Jari, Pakar Kimia Guna Bahan Ni Lagi Mudah!

Superglue adalah pelekat yang sangat kuat. Ianya terdiri dari bahan kimia utama jenis cyanoacrylate iaitu ethyl, methyl atau 2-octyl cyanoacrylate. Kaedah superglue ini mengikat dengan pantas dan kuat adalah disebabkan oleh pengaktifan bahan kimia jenis cyanoacrylate oleh air.

Hanya sedikit air diperlukan untuk mengaktifkan komponen utama superglue ini, contoh tindak balas dengan lembapan air dalam udara.

Tindak balas dengan molekul-molekul air (H2O -dihidrogen monoksida) akan menghasilkan carbonucleophile yang mana kemudiannya akan memulakan tindak balas berangkai sesama sendiri menghasilkan rantaian polimer cyanoacrylate berwarna putih.

Dengan terbentuknya rantaian polimer ini, tekstur superglue akan mengeras lalu ikatan yang kuat akan terbentuk pada permukaan yang disentuhnya.

Superglue sebenarnya dihasilkan tanpa sengaja. Asalnya ditemui semasa pencarian plastik gun sight pada tahun 1942, namun diabaikan kerana ianya melekat kepada apa saja yang bersentuhan dengannya.

IKLAN

Ianya kemudian ditemui lagi tanpa sengaja pada tahun 1951, semasa kajian mencari polimer untuk jet canopies. Akhirnya pada tahun 1958, potensi bahan kimia ini diperakui sebagai pengikat yang kuat lalu dikomersialkan sehingga kini.

Ini caranya nak tanggal

Superglue punya sangat banyak fungsi dalam kehidupan kita. Namun ianya juga dengan mudah boleh terikat pada kulit kerana wujudnya lembapan pada permukaan kulit kita. Jika tidak ditanggalkan, ianya boleh melekat pada kulit sekitar 3-5 hari.

Antara cara mudah dan berkesan untuk menanggalkan superglue daripada kulit adalah dengan menggosok garam pada bahagian yang terkena.

Bagi memastikan hasil yang optimum, pastikan bahagian kulit yang terkena superglue itu kering. Kemudian gosok/ gesel perlahan-lahan dengan garam sehingga garam larut bersama lembapan pada kulit dan basuh dengan air.

IKLAN

Susah Nak  Hilangkan ‘Gam Gajah’ Bila Terkena Jari, Pakar Kimia Guna Bahan Ni Lagi Mudah!

Garam kasar menyumbang kepada geseran dan garam yang larut akan menghasilkan ion-ion yang boleh memutuskan ikatan superglue daripada kulit lalu memudahkan proses penanggalan.

Sekiranya bahagian yang terkena itu banyak, maka boleh ulangi kaedah sama beberapa kali sehingga superglue betul-betul tertanggal. Cuma hati-hati jika berlebihan kerana kulit boleh menjadi pedih.

Susah Nak  Hilangkan ‘Gam Gajah’ Bila Terkena Jari, Pakar Kimia Guna Bahan Ni Lagi Mudah!

Nota: Bagi mereka yang ada bahan yang berasaskan acetone (2-propanone atau dimethyl ketone) seperti ‘nail polish remover’, atau penanggal/ varnish cat, boleh juga membantu dalam menanggalkan superglue.

IKLAN

Semoga bermanfaat!

Sumber: Fatimah Salim

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Susah Nak  Hilangkan ‘Gam Gajah’ Bila Terkena Jari, Pakar Kimia Guna Bahan Ni Lagi Mudah!