Dalam perkahwinan, bukan sahaja hati pasangan yang perlu kita jaga, tetapi keluarga pasangan juga perlu dijaga. Terutamanya hati ibu mertua, wanita pertama yang sayang pada pasangan kita.

Bila sentuh tentang ibu mertua ni, mesti para isteri sedikit gerun! Ye la, nak ambil hati mertua ni bukannya mudah. Nama pun sama-sama perempuan, mesti faham perasaan perempuan. Tak boleh kalau anaknya lebihkan isteri, kadang ibu mertua cemburu. Yang jenis easy going mudah lah! Yang senang makan hati ni, susah juga jadinya.

Sesuai bagi pasangan baru berkahwin ataupun masih belum faham rentak ibu mertua, jom ikuti perkongsian dari ahli terapi perkahwinan menerusi laman TikToknya @bondaumairahtaib telah berkongsi jenis-jenis ibu mertua.

3 JENIS KARAKTER MAK MERTUA YANG SUSAH

1. Ibu mertua yang suka bersaing dan cemburu

Jika anda dalam situasi ini, si isteri boleh berbincang dengan suami supaya apa-apa sahaja yang anda beli dan di mana sahaja kalian pergi, ajaklah sekali ibu mentua. Hal ini boleh membuatkan si ibu tidak merasa ada pesaing.

Susah Nak Tawan Hati Ibu Mertua? Kenali Karakter & Tip Nak ‘Handle’ Mereka!

2. Ibu mertua yang suka campur tangan

Kalau anda selalu ada dalam situasi di mana ibu mentua suka masuk campur tangan hal rumah tangga anda, berbincanglah dengan suami supaya menasihati ibunya. Suami kena memainkan peranan supaya ibu tidak kecil hati.

IKLAN

Susah Nak Tawan Hati Ibu Mertua? Kenali Karakter & Tip Nak ‘Handle’ Mereka!

3. Ibu mertua rasa “bukan menantu pilihan”

Jika si isteri merasakan bahawa dia bukan menantu pilihan, tidak mengapa. Jalankan tugas anda sebagai isteri dengan baik supaya ibu mentua dapat tengok sendiri antara kaca dan permata.

Susah Nak Tawan Hati Ibu Mertua? Kenali Karakter & Tip Nak ‘Handle’ Mereka!

Bukan sahaja tip untuk yang sudah berkahwin, yang belum berkahwin juga ada tipnya.. Jangan jemu untuk berdoa supaya dikurniakam ibu mertua yang baik.

Tambahan itu, jangan juga lupa untuk mendoakan diri kita supaya dikurniakan hati yang lapang dan tenang. Diharapkan perkongsian ini serba sedikit dapat membantu anda.

IKLAN
@bondaumirahtaib Rezeki mak mertua berbeza utk setiap org, nah tips harmoni #perkahwinan #bondaumirahtaib #rejuvenatemarriage #fyp ♬ original sound – Umirah Taib

Sumber: TikTok @bondaumairahtaib

Jom tonton kisah Hikayat 1001 Malam yang dibawakan oleh Bintang Kecil.

Agak-agak, menu apa yang best eh kat Jollibee? Haa meh tengok Zira Review!

IKLAN

Bulan puasa ni masa untuk kita tambah pahaladengan membuat amal ibadah. Jom didik jiwa mendekati keluarga sakinah.

 

Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!

Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!