Peti ais yang bersih dan kemas sudah tentu memudahkan urusan memasak. Jika susun atur kemas mudah nak mencari bahan-bahan masakan.

Malah apabila barang disusun dengan rapi sudah tentu akan memberi pengudaraan yang baik sehingga membantu bahan-bahan kekal segar.

Perkongsian ini susun atur dalam peti ais begitu inspirasi. Boleh jadikan panduan.

IKUTI PERKONGSIAN INI.

Seminggu sekali hani akan luangkan sikit masa utk kemas peti ais. Selalunya hari Khamis lah sebab nak kena check apa lagi bahan mentah yang masih ada dlm petiais utk plan minggu depan punya menu pulak.

Tips nak peti ais nampak kemas dan bersih:

Boleh pasang lapik kat setiap shelf.

Skrg dah trend org pasang glass wallpaper kan? Cantik2 semua. Hani dari 3 4 tahun dulu mmg setia pakai placemats dari mr. diy je. Hani prefer pakai placemats sebab senang nak tanggalkan placemats utk pergi cuci kalau placemats tu kotor (tak payah keluarkan tray ). Lagi pulak hani suka tukar2 style kejap corak bunga2 kejap corak lain. Apa pun, tips hani kalau nak pakai placemats, pilih yang transparent bukan yang legap sebab yang legap menghalang cahaya dr tembus hingga ke shelf paling bawah. Kalau gelap sngt peti ais tu kang tak nampak pulak isi harta karun kat shelf bawah2 dan area belakang2.

Bekas penyimpanan:

Pilih satu @ dua warna tema bekas yang nak disimpan dalam peti ais. Untuk setiap container, jika ada, pilih bekas bertapak empat segi dari berbentuk bulat. Jimat ruang dan lebih kemas (dr segi visual). 

Pengkhususan setiap shelf :

Buat pengkhususan setiap shelf utk letak apa. Optional: labelkan (guna masking tape pun ok)

Shelf pertama (paste) : utk letak pes (contohnya pes bawang merah, cili kering, bawang putih dan bwg putih + halia) letak di shelf paling atas, senang nak ambil sebab ni barang dalam peti ais yang selalu keluar masuk. So letak paling atas senang nak ambil.

Shelf kedua (today) : ni bahagian utk letak protein yang akan dimasak utk “hari ini”. Sebelum keluar pergi kerja pagi2 atau sebelum tidur, protein akan diturunkan dari bhgn freezer ke bhgn chiller dan hani letak kat sini.

Shelf kedua (leftover) : ni bhgn utk letak lebihan makanan. Simpan dalam bekas bertutup dan bekas microwave-able atau tahan panas kukusan. Sebab nak panaskan nnt senang. Seeloknya kalau simpan lauk tu kat bhgn chiller, kena makan lauk tu dalam masa tiga hari. Kalau agak2 nak simpn lama nak makan balik minggu depan ke, letak kat bhgn freezer.
Kalau hn teringat, akan tulis tarikh lauk guna pelekat je, kalau tak hn just check semula dgn jadual menu mingguan hn bila hn masak lauk tu.

shelf ketiga (dry foods) : ni bhgn utk letak makanan kering mcm hn simpan ikan bilis, asam keping, belacan, asam jawa. Barang2 ni sebenarnya boleh je letak luar atau dalam peti ais, takde masalah.

Shelf keempat (vegetables) : utk letak sayur yang guna kan teknik rendaman dan daun2 (kari, limau, kunyit, kesum dll)

Vegetables drawer : tempat letak sayur2 yang dimasukkn dlm ziplock bag. Pastikan sayur dlm ziplock bag tak dihimpap dgn sayur lebih berat atau besar.

Hani lebih suka bekas bertapak empat segi dari bulat sebab nampk lebih kemas.
Hani pilih seragamkan bekas semua berwarna hijau.
Guna placemats transparent supaya cahaya boleh smpi ke bawah

Bahagian pintu peti ais:

shelf pertama : kawasan paling tak sejuk dalam peti ais. Selalu hani kosongkan takpun hani letak masker homemade

shelf kedua : letak pes2 lauk (pes tomyam, pes asam rebus) dan cili jeruk

IKLAN

shelf ketiga : air minuman

shelf keempat (condiments) : untuk letak botol sos dan kicap dan juga susu pekat manis

a)SOS (sos cili sos tomato, kicap, sos tiram, sos lada hitam dan mayonaise yang sudah dibuka)

Ada yang suka simpan kat luar tp cara yang sebetulnya ialah kena simpan dalam peti ais. Kalau perasan, label pada botol-botol sos dan kicap ada tertulis “refrigerate after opening”.

Ini utk mengelakkan pertumbuhan kulat kat sekeliling mulut botol dan penutup botol. So nak simpan kat mana? Kat bhgn pintu peti ais.

b)SUSU

Ok next susu? Untuk susu dalam tin tak kisah pekat atau cair boleh disimpan dlm peti ais dibhgn pintu peti. Sebelum simpan kena transfer dulu dari bekas tin asal ke dalam bekas bertutup (plastik or kaca). Elakkan simpn dgn tin2 sekali dlm peti ais, sbb kita tahu dlm peti keadaannya lembap dengan oksigen boleh mengalakkan pengaratan pada tin. For safety reason tu belum lg kalau terambil terpegang mulut tin tu, tajam ada yang berdarah kang

Susu segar/ susu kotak simpan kat bhgn dalam, jgn simpan kat bhgn pintu. Bhgn pintu suhu nya pling tak stabil, berubah ubah bila kita buka tutup pintu peti ais tu. Perubahan suhu yang kerap boleh sebabkan susu cpt rosak

c)TELUR

IKLAN

Cara menyimpan telur dengan betul

Ada dua cara:

1. Simpan di luar peti ais
lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab satu: ada tarikh best before dicetak pada bekas telur, kedua: telur diletakkan di dalam bekas di dalam posisi optimum dimana telur kuning dia berada ditengah, memanjangkan tempoh kesegaran telur (sekurang2nya sebelum best before date)

jgn dibasuh, disebabkan dikulit telur ada satu lapisan perlindungan utk menghalang bakteria masuk dlm telur dan percepatkan proses telur rosak

simpan ditempat terlindung dari cahaya matahari dan suhu yang consistent bukan skjp pnas sekejap sejuk

2. Simpan dalam peti ais (chiller)

Jangan disimpan di bhgn pintu peti ais. Seeloknya hendaklah disimpan di bhgn dalam peti (bahagian shelf) sbb pintu peti ais kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap (kerap berubah suhu bila kita buka dan tutup pintu peti). Perubahan suhu yang ketara boleh menyebabkan telur cpt rosak.

kalau disimpan bhgn dlm peti, simpan dalam bekas telur (atau any bekas yang muat) yang kedap udara bertutup rapat utk elakkan cross contimination telur yang kotor (sebab telur jgn dibasuh for same reason as above) dgn makanan lain dlm peti ais. Jangan dibasuh telur, nak masak baru basuh

d)UBAT-UBATAN

Ramai yang suka letak ubat dlm peti lagi-lagi bhgn pintu peti ais,kan? Ubat tak perlu disimpan dalam peti ais ya. Apatah lagi di bhgn pintu peti ais. Kalau kita simpan kat pintu, kita bukan tambah tempoh best-use dia, kita cepat rosakkan dia lagi ada. Ubat2 cecair sngt sensitif dgh haba, kelembapan, dan cahaya matahari. Kita pun tahu dalam peti ais tu kawasan nya lembap. Lagipun kat botol ubat ada label “keep in dry and cool place” bukan cool peti sejuk ye. Memadai dlm kabinet yang jauh dr chy matahari dan agak dingin.

So nak simpan kat mana, simpan je dlm kabinet/pantry. Ubat dah buka atau belum simpn je dlm pntry. Ubat yang dah dibuka pun ada expired date dia. So penting nya bila bukak cap ubat tu terus label kat penutup ubat tu bila kita dah bukak ubat tu. Detail Pengurusan kabinet ubat hani nnt hani update.

Update: kalau ubat antibiotik selalu hosp/klinik bg yg dlm bentuk serbuk, kita balik rumah kena bancuh sendiri kan? Ya, yg ubat tu shj boleh simpan dlm peti ais (seeloknya kat bhgn dalam peti bukan kat pintu). Kemudian, ubat antibiotik tu kena makan/habiskan dlm tempoh tertentu, cthnya 5 hari, selepas 5 hr kalau ubat tu tak habis, kena buang ya, tak perlu simpan smpi anak tak sihat next time pulak sorry lmbt update y ni, ingt nak masuk sekali dlm post pengurusan ubat nnt , tp since rmi yg keliru dgn ubat antibiotik n dgn ubat y lain, hn update kat sini ya. Apa2 pun, please please read the label

Semoga perkongsian bermanfaat

Sumber: Hani Mynis