Semua wanita punya masalah yang satu ni. Apa lagi kalau bukan melipat pakaian yang sudah siap dibasuh. Menggunung tingginya gara-gara mengumpul pakaian terlalu lama. Sudahnya bila stok pakaian dah mula habis barulah sibuk mencari
dan akhirnya melipat dengan berat hati.

Sebenarnya kalau kita rajin dan ada usaha yang tinggi tak susah manapun untuk melipat baju. Cuma perlukan cara dan teknik yang betul nak melipatnya.

Pun begitu, cara paling efisyen lagi tersusun kemas adalah dengan menggantungkan kesemua baju. Tak perlu nak lipat! Bagaimana?

Cuba ikut langkah wanita bernama Hani Mynis ini yang berkongsi caranya menguruskan kesemua pakaian hariannya di rumah. Super awesome!


Pengurusan Pakaian

Seperti dijanjikan, ini perkongsian Hani mengenai pengurusan pakaian. Macam kebanyakan mak-mak, isteri-isteri, house chores yang Hani paling malas nak buat ialah melipat baju.

Punyalah malas nak melipat baju, sampaikan hani cakap kat Alif nak korbankan satu dinding kat bilik tidur kedua untuk dijadikan “open wardrobe”.

Memandangkan sebelum ni pun memang dah sangkut dua penyangkut tu untuk jemur baju lembap (rumah flat; jemur baju dalam bilik je); so hanya tambahkan lagi dua penyangkut kat sebelah tu, makanya semua baju harian kami suami isteri sangkut kat situ.

Untuk tips pengurusan pakaian Hani:

Kena buat spring cleaning baju yang banyak-banyak (sebetulnya enam bulan sekali kena rombak baju-baju). i.e

❤ Baju yang dah tak muat boleh diberi orang.

❤ Baju yang koyak (yang kita rasa kita akan jahit tapi dah lebih sebulan tak jahit-jahit, bolehlah dibuang)

❤ Baju, tuala, cadar yang kotor dan lusuh (tak boleh dihilangkan kotorannnya, bertaik lalat) bolehlah dibuang

❤ Baju free atau baju promosi yang kita tak akan pakai dah boleh diberi orang atau diguna semula.

Gunakan rule ni:
1. Satu baju masuk satu baju mesti keluar. Selagi tak perlu baju baru masuk, jangan beli.

2. Gunakan penyangkut baju satu jenis, bentuk dan paling tidak pun satu warna je supaya semua nampak kemas dan
seragam.

3. Menggosok pakaian dan tudung ke tempat kerja seminggu sekali (gosok lima pasang terus; jimat masa dan jimat tenaga). Suai padankan terus pakaian dan tudung. Jimat masa pagi-pagi nak pergi kerja.

4. Untuk tuala, khaskan dua helai tuala untuk seorang. Sebab setiap minggu kita akan basuh tuala, nak tunggu tuala tu kering, ada tuala ganti.

5. Untuk cadar dan sarung bantal, masa lipat cadar, masukkan sekali set sarung bantal dalam lipatan cadar tu. Memudahkan proses menukar cadar setiap minggu.

6. Mana-mana pakaian yang lebih-lebih yang rasa nak simpan, boleh simpan tapi simpan dalam bekas tertutup untuk elakkan debu bertahun dan pastikan setiap bekas berlabel.

Lain-lain tips pengurusan pakaian pada caption gambar ya.

Open wardrobe bahagian ibu dan ayah Aqil, atas bahagian Hani, bawah bahagian suami.

IKLAN

Atas bahagian baju basah untuk jemur. Lepas kering, transfer je ke tempat baju kering kat sebelah kanan tu.

Selalu buka langsir supaya cahaya matahari boleh masuk dan keringkan baju.

Bila jemur baju, Hani akan pastikan baju tu diterbalikkan ready to wear. So kalau dah kering terus ambil dari sini je pun ok.

Tips kalau nak jemur baju dalam rumah:
1. Pakai pencuci baju yang sesuai untuk indoor drying (ada tulis anti-malodour).So baju tak akan berbau kepam dan hapak.

2. Jemur sebelah tingkap sedekat mungkin.

3. On kipas sentiasa supaya ada pengudaraan tambahan.

4. Jangan jemur baju banyak-banyak sekali gus dan jarak-jarakkan baju)

IKLAN

Open wardrobe bahagian Aqil.

Baju jalan dan baju raya Aqil.

Baju harian Aqil. Atas baju kering, bawah baju basah sebab Aqil selalu tolong ibu jemur baju dia sendiri. So rendah senang dia sangkut.

 

Baju kurung/baju raya/baju kerja -susun ikut warna ye.

Baju harian.

Tudung – sangkut ikut warna. Shawl – susun ikut warna, satu warna satu sahaja.

Kredit: Hani Mynis