Setiap kejadian yang berlaku pasti ada hikmahnya. Pasti ada pengajarannya.

Begitu juga dengan kejadian bencana banjir. Siapa sangka banjir besar yang sering melanda pantai timur, ‘menyerang’ pantai barat. Paling tak duga adalah kawasan Selangor.

Benar , hati mana yang tidak sebak namun sebagai umat Islam, kita disuruh redha dan sabar. Dah tahu bahawa musibah itu ada hikmah.

Sebagaimana perkongsian ini menjelaskan bahawa banjir ini ada pengajaran disebalik kejadian.

Seterusnya ikuti perkongsian beliau

Satu lagi pelajaran berharga.

IKLAN

Ada rumah barangnya penuh segenap sudut. Ada rumah ringkas saja isinya, cukup2 utk kegunaan harian saja.

Apabila disapu bah dan disalut lumpur, rumah yg isinya ringkas itu mudah dan cepat diuruskan. Manakala rumah yg isinya penuh, memerlukan berpuluh tenaga kerja, mengambil masa sampai berhari2 utk diselesaikan.

Di masa itu, pemilik rumah yg ringkas itu pasti berasa sgt2 bersyukur kerana dimudahkan urusan walau dlm musibah.

Begitulah AKHIRAT nanti. Mereka yg hidup sekadarnya amat mudah dan ringan hisabnya dihadapan Allah. Manakala yg mengumpul harta dan berlumba2 mengejar dunia, hisabnya AMAT BERAT (seperti beratnya lumpur), lambat dan siksa sekali kerana memakan masa ribuan tahun kerana setiap butir harta dan masa kita akan dihitung, apa tujuan harta itu dan bagaimana ia dimanfaatkan.

IKLAN

Bersediakah kita dgn jawapan? Kerana yg memberi jawapan di hadapan Allah itu nanti hanyalah KEBENARAN. Mustahil lagi berlaku tipu helah.

Sama2 kita dalami dan mentadabbur surah At-Takathur.

At-Takathur: 1
أَلۡهَىٰكُمُ ٱلتَّكَاثُرُ
Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak-pinak pangkat dan pengaruh), –

IKLAN

At-Takathur: 2
حَتَّىٰ زُرۡتُمُ ٱلۡمَقَابِرَ
Sehingga kamu masuk kubur.

Fahamilah hingga akhir ayat.

Ujian dunia ini adalah nikmat. Kerana mereka yg beriman akan benar2 diuji. Dan mereka yg beriman, ganjarannya SYURGA YG KEKAL ABADI.

“Syukur Rumah Tak Banyak Barang, Mudah Nak Cuci.” Banjir Itu Ada Pengajaran Yang Tersirat. Deep!

Sumber: Faiz Mansor