Kuzi adalah salah satu menu yang popular di kalangan masyarakat Kelantan kerana rasanya yang unik dan sangat menyelerakan. Kuzi juga boleh dimasak dengan pelbagai bahan utama seperti ayam, daging atau kambing.

Kuzi juga mempunyai sedikit persamaan dengan gulai tetapi rasa yang agak berbeza. Menurut resipi yang dikongsikan oleh Hana Rahman, apa yang membezakan kuzi dengan gulai adalah kuantiti dan penyediaan bawang gorengnya.

Orang kata tak kenal maka tak cinta, jadi anda patut cuba resipi kuzi ayam yang dikongsikan asli daripada Kelantan ini. Selain itu boleh juga cuba menu ini untuk dihidangkan kepada tetamu yang beraya.

Kuzi Ayam 

Tak Ada Idea Nak Jamu Tetamu? Kuzi Ayam Ori Rasa Kelantan Sesuai Jadikan Juadah

Bahan-Bahan:

  1. 1ekor ayam
  2. 1 kilo bawang merah
  3. 1 tin susu cair
  4. 1 1/2 liter air tapis.
  5. 1 botol sos tomato del monte
  6. 1/2 tin kecil tomato puree atau ikut kesesuaian kemasaman yg disukai
  7. 4 sudu rempah kuzi
  8. 2 inci kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawan, 2 biji pelaga hindi, 3 kuntum cengkeh
  9. 3 sudu kismis
  10. 1 paket safron
  11. 2 inci halia
  12. 2 sudu buah badam/kacang tanah pun boleh.
  13. Sedikit gula
  14. Sedikit garam

Cara-Cara:

– Potong ayam 20 ketul

IKLAN

Tak Ada Idea Nak Jamu Tetamu? Kuzi Ayam Ori Rasa Kelantan Sesuai Jadikan Juadah

– Perap dgn halia tumbuk, garam dan safron. Biarkan sejam.

– Hiris bawang merah, goreng dalam minyak banyak jangan terlalu garing, bila nampak hampir kuning angkat. Bawang akan garing dengan minyak yang masih panas yang melekat pada bawang.

Tak Ada Idea Nak Jamu Tetamu? Kuzi Ayam Ori Rasa Kelantan Sesuai Jadikan Juadah

– Toskan kemudia blend guna mesin kering.

IKLAN

– Minyak yang sama, goreng ayam, kalau perlu tambah 2 sudu minyak sapi untuk elak ayam dari melekat. Goreng separuh masak, jangan garing.

Tak Ada Idea Nak Jamu Tetamu? Kuzi Ayam Ori Rasa Kelantan Sesuai Jadikan Juadah

– Toskan, dalam minyak yang sama goreng kismis dan badam.

– Panaskan sedikit minyak baru dalam kuali lain, tumis kulit kayu manis dan kawannya.

IKLAN

– Bancuh rempah kuzi dengan sedikit air.

– Bila naik bau wangi bahan tumis tadi, masukkan rempah. Kacau hingga sebati dan wangi. Guna api perlahan. Bila wangi, matikan api.

– Dalam periuk lain agak besar. Masukkan susu cair, bawang goreng blend, tomato puree, sos tomato, air, kacau hingga tiada ketul.

– Masukkan rempah yang ditumis tadi, kacau sebati. Hidupkan api, masak hingga menggelegak, bila wangi, masukkan ayam goreng.

– Masukkan badam, garam, gula, kismis. Boleh tambah gula dan garam jika perlu. Biarkan sekejap atas api perlahan. Angkat dan siap.

Tak Ada Idea Nak Jamu Tetamu? Kuzi Ayam Ori Rasa Kelantan Sesuai Jadikan JuadahTak Ada Idea Nak Jamu Tetamu? Kuzi Ayam Ori Rasa Kelantan Sesuai Jadikan Juadah

Sumber: Hana Rahman

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI