Kebiasaannya masa-masa begini bila musim buah durian luruh, mesti ada antara kita tidak akan melepaskan peluang untuk balik ke kampung. Pengalaman menikmati keenakan rasa durian hasil dari dusun sendiri, memang sukar digambarkan.

Namun untuk musim kali ini nampaknya ramai pula yang hanya mampu menatap gambar buah durian yang luruh apabila dikongsikan di group whatsapp keluarga. Ibu ayah di kampung pula ada yang rasa terkilan kerana tidak dapat pula memberi anak cucu merasa.

Tapi tahukah anda ada berita baiknya, buah durian itu boleh di pos! Pasti si pemberi dan si penerima buah durian tersebut akan berasa seronok berkongsi rezeki.

Ini kisahnya sebagaimana yang dikongsikan oleh Razira Razalli bila mana ibu dan ayahnya yang tinggal di Pahang menghantar sekotak durian kepada toknya yang tinggal di Kedah.

Ujarnya “Walaupun PKP tiada apa yang boleh menghalang. Tak boleh merentas negeri mak pos durian dari Pahang ke Kedah untuk tok.”

“Kali ni mak Frozen kan durian. Mak hantar durian yang baru kutip pagi dan petang terus gi hantar. Alhamdulillah hantar semalam hari ni sampai walaupun tiada jaminan next day boleh sampai dari parcelhub.”

Ujarnya lagi, “Kalau nak pos barang jujur je dengan pihak courier apa yang kita pos. Kalau diorang tak benarkan cari je courier service yang lain.”

Durian Pun Boleh Pos!

Sekarang durian pon boleh pos. Bagi mak ayah yang tengah banyak buah durian tapi nak bagi anak-anak yang jauh merasa boleh buat macam ni.

Cara-cara Nak Pos Durian
1. Frozen kan durian tu dulu sebiji-sebiji ( yang ni mak letak semalaman je dalam chest freezer )

2. Lapik kotak polisterin dengan surat khabar atau kain towel.


3. Susun buah durian biar padat.

4. Wrap keseluruhan kotak dengan plastik wrap.

5. Boleh pergi pos.

Berat 1 kotak ni anggaran 10kg dengan kos pos RM30 menggunakan parcelhub.
Pos hari Rabu, hari Khamis dah sampai.

IKLAN

Sumber : Razira Razalli 

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

IKLAN

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

Jika berminat untuk belajar menanam cili secara dalam talian sila klik di sini