Cakoi merupakan makanan yang berasaskan tepung dan bahan yang digunakan juga tidak banyak. Menu ini juga sangat sesuai dimakan ketika panas-panas selepas dimasak.

Dengan resipi yang dikongsikan oleh Suraya Yaacob ini, anda hanya perlu ikut sahaja step-step berikut untuk membuat cakoi yang gebu dan enak. Bukan itu sahaja, cakoi ini juga sangat sedap dimakan bersama sos karamel atau coklat.

Cakoi 

Tak Perlu Banyak Bahan! Resipi Cakoi Gebu, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam Confirm Jadi

Bahan-Bahan:

  1. 300gm/1 mangkuk /⅓ peket tepung gandum
  2. 2 sudu makan gula
  3. ½ peket yis mauripan
  4. 1 sudu teh baking powder
  5. 1 biji telur
  6. 1 cawan air
  7. ⅓ cawan minyak masak

Cara-Cara:

IKLAN

– Campurkan semua bahan kering. Gaul biar rata.

– Masukkan air dan telur. Uli sampai jadi doh.

– Masukkan minyak masak dan uli sampai jadi doh lembut.

IKLAN

– Canai doh dan potong menjadi empat segi panjang.

Tak Perlu Banyak Bahan! Resipi Cakoi Gebu, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam Confirm Jadi

– Lekatkan 2 doh menggunakan air dan tunggu kembang.

IKLAN

Tak Perlu Banyak Bahan! Resipi Cakoi Gebu, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam Confirm Jadi

– Goreng dalam minyak panas sehingga perang.

Tak Perlu Banyak Bahan! Resipi Cakoi Gebu, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam Confirm Jadi

Sumber: Suraya Yaacob

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI