Sejak-sejak PKP hari tu asyik masuk dapur je kerjanya, mak-mak yang dari amatur memasak dah bertukar jadi pro dah! Betul tak?

Nak-nak lagi dalam buat menu petang. Kalau tak sebelum ni pisang goreng, keropok lekor tepi jalan je dipandangnya. Sekarang ni nak makan apa, haa sebut je zupp siap! gittew kan?!

Dah kalau pro tu, cer cuba try test tengok buat kuih bingka buah kelapa sawit resipi dari Siti Maisarah Qaleesya. Mudah je, yang duduk kampung ada kebun tu lagi best, main petik je buahnya. Jom cuba!

Salam semua.. hari ni first time saya buat talam/ bingka kelapa sawit dan rasmikn oven baru adik..ada masa free ke rmhnya yg penting hapey2 je,menjadi ke idok ni.??.keluar dari oven ank kata bau wangiii lh…kelapa sawit fresh ambil tepi rmh je..terlebih time membakar so kering sikit lh..tp rasanya manis, lemak dan lembut ddalam, garing dluar..alhamdulilah ank suka mkn..kite bagi2 kn sikit kt family utk rasa ye..

BINGKA & BENGKANG BUAH KELAPA SAWIT LAGEND

IKLAN

1kg buah kelapa sawit(direbus sehingga empuk)
*5 biji telur
*2 sudu ovelate
*1 1/2cwn gula
-1 kotak santan kara
-3 cwn tepung gandum

IKLAN

1.Rebus buah sawit sehingga empuk.Biarkn ia suam2 pns.kemudian asingkan isi dan biji sawit- tapis asingkn
2.Bland telur+ gula+overlet dan pati sawit yg dtapis td.
3.Masukkn santan kara+ tepung gandum(Jika penuh keluarkn separuh bland,bland 2x ye.lebih limid penuh bland x jln plk kn)
4.Selesai bland tuang dlm loyang acuan dan bakar 180’c selama 45 minit.(saya guna santan kara,santan kelapa lemak sgt.sbb buah sawit dh lemak dan brminyak)

*BILA DH NAIK BAU TU MESTI BEST..MASAK DH, POTONG MKN PNS2 SDP*
-SELAMAT MENCUBA KUIH LAGEND SAYA,SEMOGA BERMANFAAT…