Kalau anda sekeluarga memang gemar makan roti naan cheese dan kebiasaanya hanya order di kedai mamak, apa kata kali ini kita sediakan sediri di dapur rumah kita pula. Mungkin ada yang membayangkan mana mungkin, maklumlah di rumah kita mana ada perkakasan lengkap sepertimana yang biasa kita lihat di kedai-kedai makan.

Tapi itulah yang menjadikan perkongsian daripada puan Hadayati Johari ini unik dan istimewa. Melalui perkongsiannya, siapa sangka roti naan juga boleh dimasak di atas kuali dan hasilnya nampak sempurna dan menyelerakan!

Roti Nan Cheese Super Simple. Masak Atas Kuali Je, Memang Boleh Buatlah!

Untuk itu, jom kita pula mencuba resipi ini dan dapatlah kita anak beranak mencuba rasa menu yang enak ini.

Resepi Roti Nan Cheese Super Simple

1kg Tepung Roti
3 Sudu Gula
3 Sudu Mentega/Marjerin
1 paket kecil Yis Kering
Setengah sudu Pelembut Roti(takde pun tak apa)
Air secukupnya(Tuang sikit-sikit sehingga jadi doh yang licin)

IKLAN

Mozarella Cheese

Caranya:

1. Satukan semua bahan kecuali Mozarella Cheese dan air.
2. Gaulkan bahan sehingga rata.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.

Roti Nan Cheese Super Simple. Masak Atas Kuali Je, Memang Boleh Buatlah!
4. Setelah jadi doh. Rehatkan 30 minit dan tutup dgn kain basah.

IKLAN

Roti Nan Cheese Super Simple. Masak Atas Kuali Je, Memang Boleh Buatlah!
5. Doh akan naik 2 kali ganda. Tepuk doh. Keluarkan anginnya. Uli sekali lagi.

Roti Nan Cheese Super Simple. Masak Atas Kuali Je, Memang Boleh Buatlah!
6. Canaikan doh. Letakkan Mozarella Cheese di tengah. Seperti buat pau. Bulatkan semula.

Roti Nan Cheese Super Simple. Masak Atas Kuali Je, Memang Boleh Buatlah!
Buat hingga siap. Saya buat tadi dapat 9 keping.

IKLAN

Roti Nan Cheese Super Simple. Masak Atas Kuali Je, Memang Boleh Buatlah!
7. Canaikan. Dan panaskan kuali dengan api yang kecil. Masak sehingga kekuningan. Goreng tanpa minyak.

8. Siap dihidangkan.

Posted by Hidayati Johari on Tuesday, 17 September 2019

Note: Makan panas-panas.. Baru la boleh tarik-tarik cheese tu.. Hehe..
Kalau nak frozenkan, masak separuh dulu. Baru simpan.

sumber : Hidayati Johari via MAHN