Setiap pasangan yang berkahwin sudah tentunya ingin memiliki kediaman impian. Maklumlah, tak akan asyik menyewa atau duduk satu rumah dengan mertua. Segan juga jika sudah beranak pinak.

Sebenarnya pelbagai cara untuk membeli rumah. Sama ada membeli rumah baru, beli rumah second hand atau rumah lelong. Apa yang pasti, kena cakna dengan perutukkan kewangan keluarga. Sudah tentu setiap pembelian jenis rumah ada pro dan kontra.

Sebagaimana perunding kewangan ini, saudara Mohd Shukur  yang berkongsi di facebooknya mengenai hal rumah lelong. Bagi mereka yang bercadang membeli rumah jenis ini boleh ketahui input ini.

Jom ikuti perkongsian beliau.

RUMAH LELONG

Gambar sekdar hiasan

 

Topik hangat di newsfeed saya sejak semalam ialah isu rumah lelong tu.
2 nasihat saya :

Beli rumah ikut kemampuan

1) Jika nak beli rumah, jangan beli yang mahal sangat. Jika sesak bukan boleh jual satu bilik tu pun.

Bukanlah best sangat pun rumah besar ni, lagi besar rumah, lagi banyak duit habis di pusat membeli belah. 

Kalau beli barang-barang tu pakai kad kredit lagi bahaya. Ingatkan bayar hutang rumah jer, rupa-rupanya hutang kad kredit semakin bertambah.

Tu yang sangkut hutang rumah dan risiko kena lelong. Yang bernafsu renovate rumah habiskan duit simpanan lagilah berisiko besar.

Lepas tu banyak habiskan masa melepak sebab bila rumah dah besar, TV pun kena besar… sudahnya asyik tengok Netflix.

Dah tersangkut citer bersiri Korea tu sambil makan pun tengok TV. Lama-lama jadi gemuk.

Bila dah gemuk malu nak jumpa orang. Nak tunggu kurus dulu. Tu yang ramai tak keluar buat sales lagi ( jika dalam bidang sales ) untuk bulan Februari ni, malu jumpa orang.

Rumah lelong pun boleh

2) Saya beli rumah lelong guna Ejen Pelelong. Mereka lebih cekap dan berilmu. Ada yang caj fee murah jer siap share ilmu dengan saya lagi.

So tak payah pening2 dengan hal-hal teknikal rumah lelong tu. Selain sediakan deposit 10%, caj fee, legal fee , bayaran lawyer dan pelbagai lagi, kita MESTI dapatkan financing approved dan dibayar ke Bank Pelelong tu dalam tempoh 90 hari.

IKLAN

Kalau loan tak approved atau lewat melebihi 90 hari duit 10% tu akan hangus. Rumah tu pun dilelong semula.

Ada kawan saya loan dia setel sehari sebelum closing. Sujud syukur dia laki bini.
Player / Investor rumah lelong ni sebenarnya ada banyak cash. Mereka malas nak pening-pening.

Jika loan leceh, 90% baki tu mereka bayar cash. Selepas tu mereka buat re-mortgage dengan bank.

So dapat balik duit 90% tu dan mereka masuk bidding lagi. Dorang ni kalau tengok sape beli kereta mewah loan 9 tahun, dorang senyum jer.
“Baik aku beli rumah lelong..”, katanya 

Nota Kaki :
Rumah lelong yang double transfer tak akan sempat loan approved dalam 90 hari, malah lebih 6 bulan.

Anda juga kena bayar 2X Legal Fee.
So check dulu status sebelum bidding, kecualilah anda ada banyak cash money.
OK Jom siap-siap gi Masjid.
Masjid kat tempat saya ni kalau 12.30pm dah ramai orang.

IKLAN

Sumber: Mohd Shukur

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Tengok gigi macam bersih je kan, tapi sebenarnya bila kita tak bersihkan dengan betul semakin lama buat gigi kita jadi berkarat. So teknik berus gigi kenalah betul.

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara