Hasrat hendak bercucuk tanam di laman rumah boleh tersekat bila mengetahui tanah di laman rumah begitu keras dan tidak subur. Hendak digembur pun begitu sukar.

Jadi apa perlu buat? Tiada carakah yang boleh dilalukan?

Menjawab tanda tanya ini, jom kita baca cara yang dikongsikan oleh Azuan Abdullah untuk info bersama.


Masa kami mula-mula tengok tapak projek ni, tanah yang sedia ada dalam petak tanaman sangat keras. Ore Kelantan panggil “keras ke’kong”. Sepokok rumput pun tak tumbuh.

Petua orang tua, bila rumput pun segan nak tumbuh atas tanah tu, pokok yang kita tanam akan 4-5 kali segan nak tumbuh tau.

Bila kita cangkul, mata cangkul pun melantun balik. Nasib baik la tak kena dahi kan. Hihi.

Ada 9 petak tanaman yang dah siap dibina di SMK Amalin. Saiznya 11’ x 4’. Tinggi lebih kurang 16 inci. Tanah pun dah ada lebih kurang separuh dari tinggi petak.

Puan pengetua minta kami advise macam mana nak guna tapak ni. So, kami syorkan petak ni tanam dengan sayur daun. Buat permulaan, tanam dengan sawi giant, pak choi dan kailan.

Sebelum tanam, kita kena baiki tanah dulu. Baik, ini step by step macam mana kami pulihkan tanah dalam petak tersebut.

1. Siram dengan air kosong hingga semua permukaan basah lencun. Biarkan selama 2 hari.

Tujuannya adalah nak lembutkan tanah tersebut supaya mudah kita nak cangkul. Tak lah sakit urat nanti.

2. Cangkul dan gemburkan tanah tersebut.

3. Lepas siap gemburkan, masukkan 5 kereta pasir halus. Ratakan.

4. Masukkan 6 guni besar bokashi. Ratakan. Jika tak ada bokashi, boleh guna apa-apa bahan organic yang asli.

5. Cangkul, gembur dan gaulkan hingga sebati. Ratakan.

6. Siram dengan plant booster atau apa-apa EM yang kita ada hingga semua permukaan tanah tersebut basah.

7. Biarkan selama 2 minggu. Dalam tempoh tersebut, siram dengan air kosong 2-3 kali seminggu.

Selepas 2 minggu, tanah yang kita proses tu dah gembur dan dan peroi. Kita buat ia lagi cantik dengan cara ni.

1. Tambahkan 3 guni bokashi untuk setiap tapak.

2. Tabur 1kg baja sebatian NPK15:15:15 untuk setiap petak.

3. Gembur dan gaulkan media tersebut. Ratakan.

4. Siram dengan air kosong hingga permukaan tanah basah.

5. Biarkan lagi 1 minggu.

Lepas 3 minggu kita proses, tanah yang dulunya “keras ke’kong” dah jadi tanah campuran yang sangat subur dan sangat sesuai untuk kita bercucuk tanam.

Jom kita tengok pula cara tanamnya.

IKLAN

1. Kami tanam dengan jarak 8 inci antara baris dan 8 inci antara pokok.

2. Tanam anak sawi giant yang telah disemai. Usia masa tanam adalah 15 hari lepas semai.

3. Masa tanam tu, kambus anak pokok hingga paras daun yang paling bawah sekali.

4. Lepas tanam, siram secukup rasa.

PENJAGAAN.

1. Siraman dibuat sekali sekala je sebab masa tu dah start musim hujan.

2. Pembajaan hanya buat sekali je sebab media yang kita buat tu dah subur. Tabur baja NPK 15:15:15 di celah dada pokok. Kuantitinya lebih kurang 5-10 gram untuk 1 pokok.

Proses ini dibuat pada usia pokok sawi giant 10 hari lepas tanam. Lepas tabur baja, siram air secukup rasa ya.

3. Foliar dan kawalan perosak guna kombinasi 4 beradik. Plant booster + fish amino asid + racun organic serangga + racun organic kulat. Semburan dibuat 2 kali 1 minggu pada awal pagi.

 

IKLAN

Tumbesaran pokok sedikit terbantut sebab musim hujan. Syukur, media tanaman yang baik banyak membantu pokok untuk terus “survive” hingga boleh tuai.

Ianya dituai pada usia 33 hari lepas tanam. 1 petak dapat 12.5 kg. Anggaran berat untuk 1 pokok lebih kurang 150-250 gram.

Masa hari kami nak tuai tu, saya nampak ada seorang cikgu bawa 2-3 keping kertas yang dah bertulis. Saya pun tanyalah,

“Cikgu, cikgu bawa kertas apa tu, macam penting sangat je cara cikgu bawa tu”?

“Sebenarnya Encik Wan, ini list orang yang nak sawi ni. Lebih 30 orang semuanya. Saya rasa tak cukup la sawi yang ada ni”.

Memang betul sahabat, sawi yang harvest pada haritu tak dapat nak penuhi semua list yang ada pada cikgu tersebut. Satu petak tu dapat 25 plastik. 1 plastik 500 gram. 2 ringgit je 1 plastik.

1 petak dapat 50 ringgit. Mereka tanam 3 petak dengan sawi giant. So mereka dapat 150 ringgit dalam tempoh lebih kurang 1 bulan.

Mungkin nilai duit ini sangat kecil namun nilai kejayaan mereka dapat tanam, dapat jaga dan dapat ju@l sangat-sangat bermakna buat mereka.

Mereka dapat belajar A to Z proses tersebut. Completed! Ia menjadi satu motivasi dan pendorong untuk projek yang seterusnya.

Sahabat,

Sekolah ni telah buktikan yang mereka boleh buat. Mereka berjaya baiki tanah yang “keras ke’kong” menjadi tanah yang sangat subur dan boleh buat duit.

Nak buat duit dengan kebun dapur ni tak susah mana sahabat. Tak perlu kawasan yang luas pun.

Yang penting kita tahu apa yang komuniti kita nak.Kita tanam yang tu je. Cari kaedah dan teknik yang sesuai. Buat dengan ilmu. InsyaAllah berjaya.

Sumber : Azuan Abdullah
Petang-petang ajar anak-anak berkebun dirumah.