Menanam pokok cili tidaklah rumit jika tahu cara yang betul. Biasanya kita akan menggunakan biji benih untuk menyemai pokok cili, namun cara ini memerlukan masa yang agak lama untuk menunggu anak benih membesar dan berbuah.

Sebenarnya tahukah anda, menanam pokok cili dengan menggunakan keratan batang boleh mempercepatkan masa pokok yang ditanam untuk tumbuh. Ini sebagaimana cara yang dikongsikan oleh Sentuhan Kidal IV di group facebook Kebun Tepi Rumah.

Tidak dengan itu, turut dikongsikan cara untuk menghasilkan penggalak akar dengan menggunakan bawang yang pastinya cara  ini cukup mudah dan jimat kos.

Nak tahu lanjut ini perkongsiannya.

Tanam Cili Dengan Keratan Batang, Nak Cepat Hidup & Berbuah Gunakan Bawang Merah. Begini Lelaki Ni Kongsikan!

Bahan-bahan yang diperlukan:

Keratan batang pokok cili
Bawang merah

Tanam Cili Agar Cepat Berbuah

Langkah 1 : Ambil keratan batang atau dahan yang elok

IKLAN

Tanam Cili Dengan Keratan Batang, Nak Cepat Hidup & Berbuah Gunakan Bawang Merah. Begini Lelaki Ni Kongsikan!

Langkah 2 : Cucukkan batang tersebut ke dalam bawang dan tunggu dalam masa satu ke dua minit. Bawang ini bertindak sebagai agen penggalak akar dan dalam masa yang sama mengelakkan batang daripada terkena jangkitan atau fungus.

Langkah 3 : Selepas itu  terus tanam dan letakkan di tempat yang redup. Seelok jangan terkena cahaya matahari yang kuat.

Tanam Cili Dengan Keratan Batang, Nak Cepat Hidup & Berbuah Gunakan Bawang Merah. Begini Lelaki Ni Kongsikan!Meninjau di ruangan komen, ada yang teruja untuk mencuba teknik menanam pokok cili dengan keratan batang, memandangkan selama ini apa yang biasa dilakukan adalah menyemai daripada biji benih.

Selain itu, ada juga yang berkongsi cara untuk menghasilkan penggalak akar poko cili yang ditanam seperti komen  Maiza Musa, tulisnya :Kaedah ni sy xpernah Cuba..tapi sy guna air lendaman kulit bawang merah yg sya rendam 2..3 hari kemudian airnya sy siram pada pokok chili dn tanaman lain..lebihan kulit2 bawang rendaman tadi sy tabur je kt batang2 pokok tanaman…alhamdulillah xda hama2 atau serangga perosak..skrang pokok cili sy sdng brbuah..happy sngt

IKLAN

Manakala Wan Nurhasni pula meninggalkan komen yang dia ada pernah baca bawang ada macam penggalak pertumbuhan dan menurutnya dia pernah melihat video youtube Indonesia yang ajar perlu rendam biji benih bersama air dan sedikit hirisan bawang. Bila di cuba untuk biji benih terung, hasilnya Alhamdulillah.

Yusra Roshada Uwais turut berkongsi cara lain dengan berkongsi info di bahagian komen : Bawang. Belacan. Aloe vera. Madu. Tu semua pgalak akar. Gosok2 atau tenyeh2 dulu kt btg dia sebelum tanam.

Sumber : Sentuhan Kidal IV

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI