Macam-macam cara dan teknik sebenarnya boleh digunakan untuk menanam pokok pudina ini. Selain ada yang membeli anak benih di nursery, ada anda juga boleh ambil sahaja keratan batang daripada pudina segar yang dibeli di supermarket.

Alang-alang membeli pudina untuk digunakan dalam masakan dan keratan yang ada daripada dibuang begitu sahaja  bolehlah dibiakkan untuk kegunaan akan datang.

Caranya cukup mudah, ini seperti mana yang dikongsikan oleh Darlene Jane. Menurutnya, pokok pudina yang ditanam subur sebelum ini adalah daripada keratan batang pudina yang dibeli di supermarket.

Jadi buat anda yang ingin mencuba menanam pudina, boleh ikuti cara dan langkah yang dikongsikan di sini.

“Saya nak kongsi dengan rakan-rakan cara mudah biakkan pudina melalui keratan batang.
Pudina yang saya tanam bermula dari keratan pudina yang beli di supermarket. Kalau nak start tanam sendiri, boleh beli keratan pudina segar atau beli anak pokok di nursery. Kemudian boleh biakkan ikut cara di bawah.

“Keratan pudina boleh terus cucuk ke tanah, atau rendam dulu sehingga berakar. Saya nak kongsi cara rendaman keratan sebelum alih ke pasu,” ujarnya.
Ini contoh batang pudina muda. Warna hijau. Jangan ambil keratan muda untuk pembiakkan. Untuk makan dan buat air boleh.

Ini contoh batang pudina yang matang. Warna coklat-coklat purple. Peratusan hidup tinggi.

Langkah 1 : Potong serong pangkal batang pudina yag matang. Ikut contoh potongan pada batang #1 ya.

Langkah 2 : Sebelum rendam keratan, perhatikan dua cara ini.

# 1 buang semua daun & tinggalkan 2 – 3 helai daun pada pucuk. Buat cara ni kalau keratan batang pudina tiada anak daun baru

# 2 potong pucuk, dan buang semua daun besar pada batang, tinggalkan anak daun yang kecil-kecil itu saja.

Langkah 3 : Rendam dalam bekas yang sesuai, letak di tempat yang redup untuk seminggu

Lepas seminggu boleh alih ke tmpat yg ada matahari dah. Boleh sambung rendam lg seminggu kalau akar masih sikit. Selalu check jentik-jentik ya.

Akar belum cukup banyak. Sambung rendam sehingga akar banyak.

IKLAN

Langkah 4 : Bila akar sudah banyak, boleh dialih ke pasu.

Macam biasa, lepas alih pasu, biar di tempat redup seminggu. Baru alih ke tempat kekal. Pudina boleh hidup di kawasan full sun. Air biar cukup.Kemudian alih ke pasu dan letak di tempat redup. Siram sikit-sikit je. Asalkan tanah lembap. Jangan terlalu lecak nanti keratan senang mati lepas cucuk ke tanah.

Ekstra Info : Bila keratan pudina da mula segar dadam pasu, da keluar tunas daun, baru letak baja. Sikit-sikit je.. Hati-hati baja jangan smpai kena batang.

Saya guna baja kopi / tinja cacing. Baja AB pun senang, tak perlu  risau kalau kena dekat pangkal pokok.

Bila pokok sudah rimbun macam ni siram banyak-banyak boleh asalkan ada aliran keluar untuk air berlebihan.

Saya guna air sisa basuh bahan mentah di dpur / air basuh beras. Lepas tadah air basuhan, jangan terus siram. Peram semalaman dulu. Dan siram selang seli dengan air paip.

IKLAN

 

Sumber : Darlene Jane

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/   atau whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club