Menerusi laman Facebook SEAL Thailand semalam memberitahu  kesemua 12 remaja pasukan bola sepak remaja Thailand ‘Wild Boars’ bersama jurulatih yang terperangkap dalam Gua Tham Luang, Chiang Rai,  berjaya diselamatkan.

Kerjasama Bantu Selamatkan 13 Mangsa Terperangkap Dalam Gua, Inilah ‘The Real Hero’ Yang Patut Dicontohi!

Penyelam unit SEAL dan penyelamat antarabangsa membawa keluar empat remaja terakhir termasuk jurulatih, petang semalam dan terpaksa melalui laluan berbahaya. Operasi mencari dan menyelamat oleh pasukan penyelamat.

Usaha ini membabitkan lebih 100 individu termasuk penyelam dan pakar gua dari dalam dan luar negara. Mereka ini boleh dianggap sebagai hero dalam operasi menyelamatkan mangsa terperangkap dalam gua tersebut.

Kerjasama Bantu Selamatkan 13 Mangsa Terperangkap Dalam Gua, Inilah ‘The Real Hero’ Yang Patut Dicontohi!

Ini antara individu yang memainkan peranan penting dalam mengeluarkan mangsa dari gua berkenaan.

Anggota bomba dan jurutera internet dari Britian

Kerjasama Bantu Selamatkan 13 Mangsa Terperangkap Dalam Gua, Inilah ‘The Real Hero’ Yang Patut Dicontohi!
Dua penyelam warga Britain ini tampil menawarkan khidmat kepakaran mereka sembilan hari selepas insiden pasukan bola sepak tersebut dilaporkan hilang. Richard William Stanton merupakan anggota bomba dan John Volanthen sebagai jurutera internet merupakan penyelam dari pasukan Majlis Penyelamat Gua British (BRC).

Tidak terkecuali pasukan penyelam dari Amerika Syarikat, Belanda, Australia, pakar-pakar teknikal dari Jepun, China, Laos dan Kemboja turut hadir membantu operasi menyelamat yang sudah berlanjutan selama seminggu.

Penyelam Belanda

Kerjasama Bantu Selamatkan 13 Mangsa Terperangkap Dalam Gua, Inilah ‘The Real Hero’ Yang Patut Dicontohi!

Seorang penyelam Belanda turut mengambil bahagian dalam operasi ini, Ivan Karadzic berkata walaupun mangsa tidak mendapat makanan yang cukup dan diselubungi kegelapan selama lebih dua minggu, mereka mempunyai semangat yang kental untuk terus hidup.

Amat penting bagi kami untuk memastikan remaja-remaja ini mempunyai kekuatan mental untuk mengharungi perjalanan pulang yang bahaya dan mengambil masa yang amat sempit. Kami berada di dalam memberikan mereka semangat untuk terus berjuang.
Perjalanan membawa mereka keluar amat mencabar kerana gua ini begitu sempit dan gelap. Untuk penyelam sendiri, perjalanan masuk dan keluar amat sukar kerana ia sempit dan kami tidak dapat melihat dengan baik.

Sukarelawan dari Belgium

Kerjasama Bantu Selamatkan 13 Mangsa Terperangkap Dalam Gua, Inilah ‘The Real Hero’ Yang Patut Dicontohi!

Sementara itu, warga Belgium, Ben Raymemants memberitahu media antarabangsa ABC Newsbahawa seorang pegawai perubatan berada bersama mangsa yang masih terperangkap itu selepas lapan mereka berjaya dibawa keluar. Pegawai itu akan berada di dalam gua bagi memastikan keadaan kesihatan remaja dan jurulatih mereka berada di tahap yang baik untuk dibawa keluar dari gua.

Pegawai perubatan dari Australia
Kerjasama Bantu Selamatkan 13 Mangsa Terperangkap Dalam Gua, Inilah ‘The Real Hero’ Yang Patut Dicontohi!Kerjasama Bantu Selamatkan 13 Mangsa Terperangkap Dalam Gua, Inilah ‘The Real Hero’ Yang Patut Dicontohi!
Pegawai perubatan itu adalah Dr Richard Harris dari Adelaide, Australia yang turut mempunyai keupayaan untuk melakukan penyelaman dalam gua. Dia telah membuat pemeriksaan terhadap semua remaja dan jurulatih mereka dan memberi kebenaran untuk proses menyelamat mangsa dijalankan dengan membawa keluar anggota yang paling lemah terlebih dahulu.

13 mangsa telah berjaya diselamatkan
Kerjasama Bantu Selamatkan 13 Mangsa Terperangkap Dalam Gua, Inilah ‘The Real Hero’ Yang Patut Dicontohi!
Rintangan tersebut memaksa mereka mengecilkan tubuh untuk melepasi laluan sempit dan dipenuhi air.
Pihak berkuasa pernah buntu seketika mencari jalan untuk menyelamatkan mangsa hingga terpaksa membuat pilihan menggerudi lubang di kawasan gunung atau terpaksa menunggu musim monsun berakhir supaya mereka boleh berjalan keluar. Keadaan itu menyebabkan ketua penyelamat mengatakan usaha ini adalah ‘misi mustahil’.
Dengan pertolongan penyelamat dalam dan luar negara termasuk sukarelawan, misi ini telah berjaya dan mendapat perhatian dunia.

IKLAN

Kerjasama Bantu Selamatkan 13 Mangsa Terperangkap Dalam Gua, Inilah ‘The Real Hero’ Yang Patut Dicontohi!
KERJASAMA ORANG THAI BUAT RAMAI TERKEDU
Seorang wanita telah menawarkan diri untuk mengutip baju-baju askar dan penyelamat untuk dibasuh bersih setiap malam. Basah dan penuh lumpur kotor.

Mereka mencuci, menjahit mana yang terkoyak, melipat dan menghantar semula semua baju tersebut pada pukul 4 pagi.

Kata salah seorang dari pekerja, dia tak mampu dan tiada kemahiran untuk mengeluarkan mangsa secara langsung, tapi apa yang dia mampu ialah bersihkan semua baju para penyelamat disana.

Orang kampung khususnya kaum lelaki, mereka bertindak menjadi volunteer kepada mereka yang keluar masuk ke gua menggunakan motorsikal peribadi.

Kata beliau walaupun sumbangannya sangat kecil, tapi harapnya dapat membantu serba sedikit.

Puan Sophia Thaianant, menawarkan masakan panas untuk para penyelamat yang beragama islam kerana tahu betapa sukarnya untuk mereka mendapatkan makanan halal di kawasan tersebut.

Bermula dari 100 bungkus pek makanan, makin bertambah dan berganda pula bilangannya setiap hari. Ada waktu jika team beliau masak nasi beriyani dan kari, mereka akan masak lebih supaya yang bukan islam juga turut dapat merasa.

Ya, team beliau dibantu kewangan dari pelbagai pihak untuk menyediakan makanan tersebut.

Doctor Richard Harris adalah antara penyelamat profesional dan doktor perubatan yang terbang dari Australia minggu lepas. Beliaulah yang masuk ke dalam gua untuk memberi rawatan pada mereka dan mengesahkan yang kesemua 13 mangsa sudah bersedia untuk keluar.

Mereka yang berniaga dipasar setiap hari menghantar pelbagai jenis sayur dan bahan mentah secara percuma, dan sukarelawan pula memasak tanpa henti untuk para penyelamat.

Kerjasama Bantu Selamatkan 13 Mangsa Terperangkap Dalam Gua, Inilah ‘The Real Hero’ Yang Patut Dicontohi!

Bua Chaicheun, seorang penanam padi bergegas tinggalkan tanamannya dan beliau antara yang menawarkan diri sebagai tukang masak di lokasi gua.

IKLAN

Untuk penyelamat sampai jauh ke dalam gua, air banjir dipam secara besar-besaran, hampir 130 juta liter air mengalir keluar di pergunungan.

Bila Bua Chaichuen pulang semula ke kampung, sawah beliau tenggelam dan habis musnah.

Banjir kerana air yang dipam keluar dari kawasan gua dan gunung selama beberapa hari ini masuk ke kawasan tanamannya.

Dengan jiwa yang penuh semangat katanya tidak mengapa. Dia cuma mahu kesemua anak-anak itu selamat. Beliau berkata,

‘Children are more important than rice. The rice can always regrow. But we can’t regrow the children’

Orang kampung juga turut membantu menjadi sukarelawan untuk memudahkan semua kerja-kerja penyelamat. Jangan tak tahu perkhidmatan mengurut juga disediakan dikawasan sekitar gua.

Kerjasama Bantu Selamatkan 13 Mangsa Terperangkap Dalam Gua, Inilah ‘The Real Hero’ Yang Patut Dicontohi!

Massage-massage, rendam kaki yang lenguh dengan air limau, khidmat gunting rambut pun ada. Mereka memulakan kerja dari 6 pagi berakhir di tengah malam.

Semangat masyarakat mereka sangat kuat. Apa yang boleh dibantu, mereka akan bantu.

Belum masuk lagi cerita tentang para divers yang berkemahiran bertaraf dunia yang berkumpul dari awal.

Mereka ialah sukarelawan yang tidak dibayar dan kebanyakan mereka menggunakan peralatan bawah tanah mereka sendiri walaupun pasukan Thailand menyediakan peralatan penyelamat.

Kesemua mereka ini keluar dan masuk ke dalam gua tanpa henti dan mendapat gelaran The A-Team untuk misi ini

IKLAN

‘We’ve got a job to do.’

2 penyelam professional dari UK yang mula-mula menemui kanak-kanak didalam gua itu ialah sebenarnya ahli bomba dan seorang lagi jurutera. Bila wartawan minta untuk ditemuramah, mereka menolak dengan menjawab,

‘We’ve got a job to do.’

Hebat.

Bak kata Gabernor Chiang Rai ketika memulakan misi ini, ‘Sesiapa yang menawarkan bantuan, pengetahuan, teknologi, peralatan, kami dengan sukacitanya menerima’

Bagaimana kesemua anak-anak ini bertahan 10 hari kekal tenang dalam gelap gelita, tanpa makanan, lumpur lembab yang berbau dengan kekurangan oksigen?

Coach mereka.

Ekapol Chanthawong ajar kanak-kanak tersebut bermeditasi. Bertahan dan mendidik jiwa mereka supaya bertenang dengan menyimpan tenaga yang ada sehingga mereka dijumpai.

Ekapol adalah anak yatim piatu sejak berumur 10 tahun. Dia menjadi monk (sami) kemudian meninggalkan biara untuk menjaga nenek beliau yang sudah uzur dan dalam masa yang sama beliau jadi pembantu jurulatih bolasepak.

Beliau turut hilang bersama kanak-kanak tersebut.

Masa 2 penyelam menjumpai mereka, dikatakan kanak-kanak tersebut dijumpai sedang bermeditasi beramai-ramai. Mereka masih mampu tersenyum dan bergelak ketawa sesama mereka.

Meditasi tak kira bagaimanapun cara dan ajarannya, akan membentuk mental yang kuat dan semangat tidak putus asa terhadap semua kemungkinan.

Untuk operasi menyelamat ini, seramai 90 orang penyelam professional turut serta.
50 daripada mereka ialah penyelam dari pelbagai negara dan baki 40 orang adalah penyelam dari Thailand.

Dikatakan mereka menggunakan method menyelamat dari rancangan asal iaitu 2 penyelam akan mengiringi seorang kanak-kanak. Salah seorang dari penyelam pula akan membawa tong oksigen untuk kanak-kanak tersebut.

Kata salah seorang penyelam, ia bagaikan mendaki gunung everest malah lebih lagi. Perlu memanjat batu-batu gua, merangkak, meniarap sehingga dada dan belakang badan dihimpit batu, berjalan dan kemudian perlu menyelam.

Sumber: Astro Awani, Metro & Ohbulan!

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI