Menyediakan menu solok lada sendiri daripada hasil tanaman di laman rumah pastinya memberi kepuasan berbeza.  Apatah lagi jika saiz lada yang dituai besar dan segar, dapatlah disumbat dengan isi ikan yang banyak sekali gus menjadikan hidangan solok lada yang disediakan begitu nampak menyelerakan.

Jadi untuk yang ada keinginan mencuba menanam sendiri, sebaiknya ketahui dahulu tip dan cara untuk pastikan tanaman solok lada bukan sahaja hidup malah boleh menghasilkan buah yang lebat dan subur untuk dituai.

Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Ben Safwan, jom semak.

Tanam Lada Solok Di Laman Rumah Cara Ben

Ben nak kongsi macam mana nak dapatkan pokok lada solok yang berbuah lebat,tahan penyakit seperti lalat buah,bena putih dan sebagainya. Daun pula subur menghijau tidak kerinting.

1- Semai dari anak benih atau nak senang,terus beli pokok yang hampir usia hampir 2 bulan dah di Sopi Ben. Dah stabil dah subur. Ada stok sedikit.Ada yang abes stok tapi Ben akan restok dari masa ke semasa .

2- Sediakan media semaian iaitu tanah 5 atau 8 dalam 1. 1 bag 28 liter dicampurkan dengan 2 bag tanah merah yang dijual di nurseri dan 500 gram tahi kambing yang diperam. Ini cara Ben.

Nak senang terus masukkan ke dalam polibeg saiz 16×16 . Saiz ini sesuai sangat untuk pokok. Akan dapat lebih kurang 3-4 polibeg untuk setiap isian.

Tanam Lada Solok Nak Berbuah Lebat & Tahan Penyakit, Ni Caranya!

IKLAN

3- Alihkan anak pokok lada solok masuk ke media semaian baru. Jangan buang tanah sedia ada. Terus masukkan sekali dari polibag lama ke polibag baru.

Permulaan 4-5 hari letak anak pokok direct terima cahaya matahari pagi – tengahari lepas tu letak tempat redup. Selepas tempoh masa ini baru letak di bawah cahaya terus.

Pokok cili suka cahaya terus.

4- Cara siram dan pembajaan serta tips :

Siram 1 liter air paip setiap 2 hari sekali . Kalau saiz polibag /bekas kecil,siram hari-hari pada awal pagi/lewat petang.

Spray plant booster 3 in 1 Ben setiap 4 hari sekali untuk bagi pokok subur,kuat,elak serangan racun serangga,bena putih dan lain-lain.

IKLAN

Minggu 1 guna baja subur ,Minggu 2 baja buah dan ulang. Anggaran 1 sudu kfc dan ikut tumbersaran pokok pada jarak 5-10 cm dari pangkal pokok.

Bila buah dah lebat,stop dlu baja buah. Teruskan dengan baja subur.

Tanam Lada Solok Nak Berbuah Lebat & Tahan Penyakit, Ni Caranya!

Buang daun yang tak diperlukan sebelum ranting Y dan juga jika tengok daun di bawah terlebih besar.

Terlebih daun akan sebabkan nutrien tak sampai kepada buah ,sebab daun yang serap nutrien tapi kena ingat.

IKLAN

Daun ialah pekerja yang akan hasilkan buah yang lebat. Jadi kena berpada – pada pilih buang daun.

Tanam Lada Solok Nak Berbuah Lebat & Tahan Penyakit, Ni Caranya!

6- Jangan lupa cakap-cakap dengn pokok dan mohon doa supaya urusan tanaman dipermudah. Gitu.

Sumber : Ben Safwan

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club