Keenakan rasa buah blackberry yang lezat, manis dan sedikit asam seakan sudah ramai yang sedia maklum dengannya. Pun begitu, bila bab menanam pokok blackberry ini mungkin ada yang belum tahu. Bahkan mungkin ada antara kita yang telah beberapa kali mencuba namun gagal.

Jadi buat anda yang masih mahu mencuba atau pertama kali ingin menanam pokok blackberry ini, bolehlah menanamnya berpandukan info yang dikongsikan daripada Pyan Sempoy. Difahamkan lelaki ini sudah banyak pengalamannya dalam menanam pokok buah di dalam pasu dan cepat pula berbuah.

Ini perkongsiannya.

Tanam Pokok Blackberry Dalam Pasu  

Nak tanam pokok blackberry dalam pasu? Carilah variety yang dah terbukti mudah berbuah dan tahan lasak dengan iklim di Malaysia..

Saya syorkan variety Prime Ark Freedom (tak berduri) & Black Butte (berduri)

Black Butte
Prime Ark Freedom

Bila sudah ada pokok nanti boleh lah ikut tips yang saya kongsikan di bawah.

1) Pilih pasu yang besar berdiameter 40cm ke atas

IKLAN

2) Guna media tanam yang sangat gembur. Contoh saya guna tanah hitam sawit + topsoil atau tanah bekas + cocoapeat + sekam mentah + sekam bakar + kompos rumput

3) Letak tempat yang kena cahaya matahari penuh (minimum 5-6 jam sehari)

4) Siram air secukupnya. Tak lebih atau tak kurang

IKLAN

5) baja kena cukup dan konsisten
– npk 16.16.16 setiap 2-3 minggu sekali
– mol buatan sendiri dari sisa-sisa dapur disiram seminggu sekali
– baja tahi kelawar atau lain-lain yang organik sebulan sekali

– baja MKP (Monopotassium Phosphate) 2 minggu sekali (tabur dan sembur)..mula bagi baja ni bila pokok sudah betul-betul subur dan ready berbunga (3-4 bulan ke atas)

6) kawalan serangga perosak / kulat secara konsisten 1-2 minggu sekali..saya guna s-trex dan cuka kayu selang seli..bila dah ada buah saya cuma guna cuka kayu sahaja


Sumber : Pyan Sempoy

IKLAN

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/  atau whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club