Adakah ada antara kita pernah alami masalah tidur yang terganggu dan menyebabkan di siang harinya berasa letih dan lesu?

Andai ini berlaku bagaimana pula cara anda atasinya dan apa pula anda lakukan untuk membuatkan mata boleh terlelap?

Bercerita tentang masalah tidur ini, apa kata kita baca perkongsian daripada Dr Azima untuk info bersama.

Ini perkongsiannya.


Hakikat masa kini ramai orang berasa letih selepas bekerja dan ingin tidur, tetapi tidak dapat melelapkan mata.

Dah lama terbaring namun mata masih tak nak lelap. Otak pula masih ligat berjalan.

Masalah Tidur, Mata Tak Boleh Nak  Lelap. Dr Ni  Jelaskan Kesannya!

Bila dah nak pagi, antara 4 pagi – 5 pagi baru mata rasa dah tak boleh nak bukak. Tapi masalahnya pukul 6 pagi dah nak kena bangun, ada yang nak uruskan anak ke sekolah, siapkan kerja rumah dan bersiap nak ke pejabat.

Bagi mereka yang boleh tidur pula, tengah malam terbangun jam 2 pagi. Otak masih lagi berjalan. Lepas tu tak boleh tidur sampai pagi.

Mengapa keadaan ini berlaku?

IKLAN

Hasil tinjau selidik Pertubuhan Kesihatan Sedunia, mendapati 35% rakyat Malaysia mengalami masalah tidur atau sesuatu bentuk gangguan tidur.

Selain itu, lebih 53% tenaga kerja Malaysia mendapat kurang daripada minimum tujuh jam tidur dalam tempoh 24 jam.

Persoalannya, apa sebenarnya ‘di sebalik’ tidur?

Apa pula akan terjadi jika sering berhadapan masalah sukar tidur?

Salah satunya ialah ketika tidur, kebanyakan organ-organ dalaman badan akan berehat setelah penat bekerja seharian. Sel-sel mati di dalam badan dan sel-sel rosak ditukar dengan sel-sel baru.

Tahukah anda hati (liver) akan mulakan sesi detox mulai dari jam 11 malam sehingga 3 pagi. Bayangkan jika tika waktu ini, anda masih riang menjamu selera, ada yang sedang mengeteh atau mengopi. Hati akan terpaksa bekerja dan tidak dapat melakukan proses detox yang sepatutnya berlaku. Akibatnya, detoxification yang berlaku dalam masa yang singkat. Kerana itu adakalanya kita rasa letih, tak bermaya. Kesian Hati kita.

IKLAN

Kurang tidur menurunkan proses kognitif melalui beberapa cara iaitu:

#1. Ia akan mengganggu proses penumpuan, mengurangkan fokus dan mengganggu proses penyelesaian masalah. Ini menyebabkan kesukaran untuk belajar secara optimum.

#2. Fasa tidur di waktu malam memainkan peranan penting untuk menguatkan memori di dalam otak.

#3. Yang lebih membimbangkan, kurang tidur akan menyebabkan pelbagai penyakit perubatan lain seperti serangan dan kegagalan jantung, tekanan darah tinggi, angin ahmar, kencing manis dan kanser.

Satu kajian mendapati bahawa 90% penghidap insomnia juga menghidap penyakit lain antaranya masalah seksual serta kadar hormon testosteron yang rendah dan tanda-tanda awal depresi.

IKLAN

Ubat tidur memang boleh diberi untuk memudahkan tidur, namun tidak digalakkan kebergantungan dengan ubat tidur, kerana ia bukan solusi yang bagus bagi masalah insomnia. Ketahuilah Ubat tidur hanyalah solusi sementara sahaja.

Jalan terbaik ialah dengan mengenalpasti apakah yang penyebab utama mereka sukar tidur pada waktu malam dan bagaimana nak ‘shut down’ otak dari terus berfikir/bekerja sepanjang malam.

Masalah Tidur, Mata Tak Boleh Nak  Lelap. Dr Ni  Jelaskan Kesannya!

Membiarkan diri anda berada dalam keadaan ‘antara tidur dan tidak’ setiap malam seolah-olah membiarkan diri terbuka kepada risiko masalah kesihatan tanpa sedar.

Adakah anda sayang diri anda?

Sumber : Dr Azima

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club