Isu rasuah sentiasa menjadi perbahasan yang dikupas saban tahun, namun ia datang dan pergi dalam masyarakat. Ini sekali gus memberi gambaran rasuah masih berlaku secara senyap ibarat api dalam sekam yang sebenarnya membarah dan merosakkan peradaban dan tamadun manusia.

Lantaran itu sebagai ibu ayah kita juga tidak mahu generasi kita terjebak dengan masalah rasuah yang mana kesannya cukup hebat hingga boleh melumpuhkan sebuah negara jika tidak dibendung dari awal.

Perlu diingat, orang tua-tua dahulu sering berpesan dalam mendidik anak-anak agar mempunyai akhlak yang baik dan jati diri yang teguh perlu bermula dari seusia kecil mereka. Bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Wajar sedari kecil sudah kita beri kefahaman yang jelas mengenai bahaya cengkaman rasuah agar bila mereka besar kelak tidak tersalah langkah dalam membuat pertimbangan.

Lantaran itu satu usaha transformasi dan gerakan moral inisiatif rakyat demi rakyat dibawakan oleh #RasuahBusters dan lebih 400 gabungan melalui 6 Tuntutan Rakyat dalam Politik #MalaysiaTanpaRasuah telah dilancarkan secara rasminya.

Ini sepertimana memetik laporan daripada Sinar Harian, Ketua Pasukan Rasuah Busters, Datuk Hussamuddin Yaacub berkata, usaha melibatkan kumpulan politik perlu kerana mereka adalah ‘decision maker’ dan pembuat dasar.

Katanya, selain itu pasukan Rasuah Busters juga mengajak seluruh rakyat Malaysia bangkit membenci rasuah demi masa depan Malaysia yang lebih baik.

“Untuk itu, gerakan pasukan Rasuah Busters berusaha untuk memastikan kumpulan pertama ini yang melibatkan ahli politik adalah kumpulan pemimpin yang bebas rasuah.

“Untuk itu kita perlukan pemimpin yang berintegriti tinggi sahaja untuk berada di tampuk kepimpinan negara,” katanya dalam ucapan aluan majlis pelancaran gerakan Politik #MalaysiaTanpaRasuah secara maya pada Sabtu.

Tambah Hussamuddin yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah Kumpulan Karangkraf, pasukan Rasuah Busters akan bertindak sebagai mata dan telinga untuk mendesak sebuah kerajaan serta kepimpinan politik yang bersih menerusi gerakan Politik #MalaysiaTanpaRasuah.

Mengulas lanjut, Hussamuddin berkata, menerusi kempen Politik #MalaysiaTanpaRasuah yang dilancarkan hari ini, terdapat enam tuntutan yang diberi perhatian oleh pasukan Rasuah Busters.

Katanya, tuntutan pertama adalah berhubung pelaksanaan dan sokongan penuh kepada Pelan Antirasuah Nasional (NACP) dan keduanya mempercepatkan pembentangan dan perlaksanaan Akta Pembiayaan Dana Politik.

Menurutnya, tuntutan ketiga untuk memastikan kebebasan dan ketelusan institusi terutamanya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Jabatan Peguam Negara.

IKLAN

“Tuntutan keempat memperkenal dan mengadakan Pilihanraya Pecat sebagai alternatif segera kepada Akta Anti Lompat Parti, seterusnya pelaksanaan dan pemerkasaan Undi18 serta melaksanakan reformasi parlimen,” katanya.

Sumber : Sinar Harian 

 

 

ARTIKEL MENARIK: Spaghetti Carbonara Yang Creamy Di Mulut, Mudah Nak Buat Confirm Seisi Keluarga Suka!

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :Owning Lutsinar, Bukan Je Nampak Moden Malah Sesuai Sangat Untuk Ruang Tepi Rumah!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club