Bagi anda yang suka makan sayur seperti salad bolehlah mencuba menanamnya sendiri. Memandangkan anda tidaklah perlu tunggu terlalu lama untuk menuai hasilnya. Ini seperti mana menurut perkongsian daripada saudara Muhammad Zahid.

“Teruja bukan lihat rimbunan salad subur menghijau hanya ditanam di tanah rendah. Tempoh masa untuk sampai merimbun ni saya dapat dalam sebulan 10 hari.” Itu antara kapsyen yang dikongsikan ketika memuatnaik beberapa keping gambar langakah demi langkah menanam salad.

Jadi buat anda yang teruja untuk mencuba menanam salad, boleh ikuti cara yang dikongsikan olehnya. Semoga bermanfaat.

Fasa Penanaman

1. Sediakan cocopeat. Saya tabur nipis sekadar layer sedikit tanah hitam sawit.

 

2. Tabur benih salad. Saya beli jenama green world. Sekarang benih salad mudah sangat di dapati di kedai mahupun online.

 

3. Selepas tiga hari saya letak open place.

 

4. Start size ni dah boleh siram baja ab untuk cepatkan tumbesan. Guna kepekatan yang
rendah sahaja ya. Kalau boleh dalam  0.3ec sahaja.

 

5.  Pecahkan untuk penjarakkan.

 

IKLAN

6. Selepas 6 hari penjarakkan. Siram sehari sekali baja ab 0.5ec. Sebenarnya saya tanam agak rapat juga sebab dah tak cukup media. Jika boleh jarakkan la dalam sejengkal kalau nak besar macam di pasar.

7. Tadaaa dah boleh menyorokmenyorok dirimbunan salad ni sambil kunyah-kunyah daunnya. Setakat ni saya tidak guna apa-apa racun sebab tiada perosak.

Hanya ada penyakit kulat pada daun tua sebab tanam rapat sangat. Udara terlalu lembab matahari tak boleh tembus. Jadi jarakkan la ya.

8. Ini sahaja saiz terbesar saya dapat sebab tanam rapat.

Sumber : Muhammad Zahid 

 

IKLAN

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club