Selalu juga kita dengar kalau menanam pokok ini ada orangnya yang serasi. Kiranya, bagi yang baru hendak belajar bercucuk tanam memang mencabar.

Maklumlah kalau ‘tangan sejuk’, hiduplah pokok yang ditanam tapi sebaliknya kalau jenis ‘tangan panas’ alamatnya matilah pokok.

Tapi betulkah begitu? Macam-macamlah analoginya.

Namun apa yang terpenting, nak buat apa-apa pun, perlu tuntut ilmu dulu. Oleh itu just kita belajar cara tanam kunyit.

caranya:-
1. Pergi ke kedai atau pasar yang menjual kunyit hidup.

IKLAN

‘Tangan Panas’ Ke Atau ‘Sejuk’ Kalau Tanam Kunyit Boleh Ikut Cara Ni. Confirm Berhasil!

2. Pilih kunyit yang sudah keluar mata tunas. Lagi besar mata tunas, lagi bagus. Kalau dah keluar daun dia lagi senang. Haha, senangkan? Tak payah nak susah2 bagai. Tapi yang susah nya adalah tidak banyak kedai yang kunyitnya dah keluar mata tunas. Kena pergi 2-3 kedai baru jumpa.

3. Mata tunas ni senang dikenalpasti. Warna dia sedikit keputih-putihan. Menandakan kunyit itu dah sedia untuk mengeluarkan pucuk.

IKLAN

4. Sediakan tanah dengan komposisi 50% pasir, 50% tanah biasa. Tanam kunyit yang anda beli lebih kurang sedalam 2-3 inci dalam tanah. Siram 2 kali sehari. Medium pasir ini memudahkan anak pokok bercambah dan supaya anak pokok tidak teremdam air yang banyak hingga terencat tumbesarannya. Biasanya daun keluar dalam masa seminggu atau 2minggu.

5. Setelah dah keluar daun dan anak pokok dah setinggi sejengkal, alihkan anak pokok ke tanah biasa atau tanah bercampur kompos. Ini untuk membantu pembesaran yang maksimum.

‘Tangan Panas’ Ke Atau ‘Sejuk’ Kalau Tanam Kunyit Boleh Ikut Cara Ni. Confirm Berhasil!

IKLAN

Bila kita dah pindah ke tanah ini kita akan lihat anak pokok membesar dengan sihat insyallah. Tak perlu baja pun tak mengapa.

Anak pokok kunyit ini perlu ditanam ditempat yang panas tapi sedikit terlindung.

Maksud saya cahaya matahari pukul 10 pokok masih terlindung cahaya matahari. Dan bila petang pukul 4 dah terlindung cahaya terik matahari.

Sumber :Gebo-Gebo

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI