Zaman sekarang ni, dah menjadi satu musim dimana mudah terkena jangkitan, ramai yang sakit-sakit, selesema dan batuk . Lagi-lagi jangkitan batu dan selesema mudah terkena pada kanak-kanak.

Sesetengah ubat klinikal ada yang kanak-kanak tidak boleh ambil. Bila anak mengalami batuk-batuk sekaligus akan selesema juga. Namun batuk dan selesema ini memang mengambil mana untuk sembuh.

Sepertimana yang kita tahu bawang putih kaya dengan khasiat yang tersendiri. Kita ingin kongsikan petua atau ubat selesema dari turun temurun mak mak, adakalanya boleh digunapakai dengan menggunakan bahan semulajadi  dengan hanya menggunakan  bawang putih dan minyak zaitun sahaja. 

Cara Buat Minyak Bawang Putih

IKLAN

 -Bakar kan bawang putih

-Tumbuk kasar bawang putih

-Campurkan dalam minyak zaitun

IKLAN

Tangani Batuk Dan Selesema Hanya Dengan Dua Bahan Saja, Ramai Baru Tahu Petua Ni Tangani Batuk Dan Selesema Hanya Dengan Dua Bahan Saja, Ramai Baru Tahu Petua Ni Tangani Batuk Dan Selesema Hanya Dengan Dua Bahan Saja, Ramai Baru Tahu Petua Ni

Cara aplikasi

IKLAN

 -Hanya sapu pada betis , perut , dada , belakang badan anak , tekak & sedikit di hidung

Nanti anda akan lihat hasilnya, jangan terkejut kalau anak anda keluarkan kahak yang banyak, ini bermakna minyak tersebut sedang berkesan.

sumber dan kredit gambar :Noor Haffiza Mohd Rashid