Sebagai ibu ayah kita terkadang alpa dalam memberi tumpuan kepada anak-anak dek kerana terlalu sibuk bekerja. Bahkan ada juga ibu ayah merasakan anak-anak sudah boleh berdikari dan tidak perlu lagi diberi perhatian mahu pun dibelai dan dimanja.

Perkongsian kisah daripada seorang bapa tunggal yang dikenali ramai di media sosial, Khairul Abdullah ini umpamanya sedikit sebanyak terkesan dihati kita semua. Memandangkan tidak dinafikan, dalam kita bekerja untuk mencari rezeki dan dalam masa yang sama kita seakan terlalu fokus pada kerja yang dibuat hingga anak-anak terabai dan terasa hati.

Ikuti perkongsian daripanya dan sama-samalah kita sebagai ibu ayah perbaiki diri menjadi yang lebih baik.

Photo by XPS on Unsplash

Aku tengah buat kerja sikit lepas isyak tadi. Tengah asyik bekerja anak bongsu aku datang dekat dan tarik tangan.

“Daddy, come and sleep with me.” sambil tarik tangan ajak aku teman dia tidur.
“5 minutes okay, I need to finish something.” Aku bargain dengan dia.
“But 5 minutes is a long time. 1 minute okay?”
“Okay.”

Aku pun sambung kerja sikit lagi. Terlupa dah 1 minit yang aku janji dengan dia tadi. Mungkin 10 minit lebih. Dia datang dan pegang tangan aku lagi.

“Daddy, come and sleep with me.”
“Why I need to sleep with you. You dah big boy kan?”

Aku tengah sedap dok jawab soalan dalam workbook kursus yang aku tengah attend beberapa hari ni. Tengah ada idea mencurah, sayang nak berhenti. So aku suruh dia tidur sendiri.

“I wanted to sleep with mommy. But she’s in the grave. I only have you.”
Panggggg! macam kena tampar.
Telan liur.
Insaf dan menyesal.

Kadang-kadang aku tak endah. Aku anggap semua dah ok. Aku anggap depa semua dah berdikari. Aku anggap bagi depa makan dan pakai tu dah cukup dah.

Aku lupa.
Depa tu anak kecil. Anak bongsu aku tu belum pun genap 4 tahun umurnya. Abang dia pun baru 6 dan 7 tahun.

Anak yang sukakan perhatian. Anak yang masih suka dipeluk dan diusap rambutnya. Anak yang suka dicuit geletek lalu terburai ketawanya. Anak yang suka dicium manja apabila diucap selamat malam kepadanya.

Kadang-kadang, terlebih fokus kepada kerja, lupa fokus kepada yang lebih utama. Anak-anak adalah amanah yang harus dijaga sebaiknya. Apatah lagi anak yang sudah hilang kasih sayang ibunya. Sangat tak patut aku calar-calar emosinya.

I have to change.
Kids first, work later.

Sumber : Khairul Abdullah 

IKLAN

 

ARTIKEL MENARIK:Kongsi Tip Hasilkan Jumlah Simpanan Banyak Setiap Bulan, Selepas 17 Tahun Ini Hasilnya Untuk Nikmati!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

IKLAN

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

 

 

.