Penyakit kanser adalah salah satu penyakit yang menyerang manusia secara senyap. Salah satu puncanya dikatakan daripada pemakanan. Namun tak salah untuk kita ikhtiar untuk mengelak penyakit ini.

Melalui perkongsian Principal Scientist daripada MARDI,DrSuriRoowi menjelaskan bahawa bawang putih merupakan makanan anti kanser. Malah beliau berkongsi bagaimana cara penyediaan bawang putih secara betul agar khasiat bawang putih kekal.

Khasiat Berbeza Mengikut Cara Penyediaan

“Kena Tunggu 10 Minit Selepas Bawang Putih Diketuk..” Begini Caranya Nak Kekal Khasiat Bawang Putih Sebagai Antikanser

1. Bawang putih telah lama digunakan untuk merawat pelbagai penyakit. Bahan berkhasiat dalam bawang putih dipanggil ALLICIN dan AJOENE

2. ALLICIN mempunyai sifat ANTIKANSER YANG KUAT khususnya antikanser PAYUDARA, PROSTAT, USUS BESAR, KULIT, RAHIM, PUNDI KENCING dan PARU-PARU

3. Selain dari itu, ia membantu masalah radang, bertindak sebagai antikulat dan menghalang jangkitan bakteria. Justeru, minumlah air bawang putih jika kita demam, batuk atau sakit tekak

IKLAN

4. ALLICIN akan terbentuk jika bawang putih diketuk. Caranya adalah dengan mengetuk 2 ulas bawang putih, biarkan selama 10 minit, ditambah madu, air suam dan seterusnya diminum

5. Jika bawang putih diketuk (dibiarkan selama 10 minit) dan ditambah minyak zaitun. Bahan yang terbentuk adalah AJOENE. Bahan ini merencatkan pertumbuhan sel kanser khususnya kanser darah (LEUKEMIA).

6. Jika bawang putih dipanaskan selama 1 minit dalam mikrowave @ 45 minit dalam oven. Bawang putih akan hilang keupayaan untuk bertindak sebagai antikanser.

7. Bahan berkhasiat ALLICIN juga akan hilang sehingga 22% jika disimpan selama 180 hari dalam petisejuk dan akan hilang sehingga 99% jika bawang putih digoreng

IKLAN

KENAPA BAWANG PUTIH PERLU DIKETUK DAHULU DAN DIBIARKAN 10 MINIT?

“Kena Tunggu 10 Minit Selepas Bawang Putih Diketuk..” Begini Caranya Nak Kekal Khasiat Bawang Putih Sebagai Antikanser

1. Kerana TEMPOH 10 MINIT selepas diketuk, enzim akan keluar dari sel dan bertindak balas untuk hasilkan bahan antikanser kuat – ALLICIN

IKLAN

2. MADU TULEN boleh ditambah kerana ia mengandungi enzim semulajadi yg akan tingkatkan khasiat

3. Jika bawang putih terus dibakar, dipanaskan atau digoreng pada suhu tinggi (tanpa diketuk), ALLICIN belum sempat dibentuk dan akan rosak dengan suhu tinggi

4. BAHAN ALLICIN (anti kanser payudara, prostat, usus besar, kulit, rahim, pundi kencing dan paru-paru) akan tukar bentuk lain iaitu AJOENE, jika dicampur minyak

5. AJOENE adalah antikanser LEUKEMIA.

6. Caranya – ambil 1@2 ulas bawang putih, buang kulit, ketuk, biarkan 10 minit dan panaskan dengan sedikit minyak (2 sudu). Jangan masak lama pada suhu tinggi kerana akan merosakkan khasiat.

Moga panduan ini bermanfaat untuk kesihatan seisi keluarga

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI