
Tauhu jika digoreng kosong agak menjemukan. Apa kata tauhu yang ada di dalam peti sejuk itu diolah menjadi Tauhu Berlauk. Hidangan enak yang kaya dengan protein ini pasti mengenyangkan sebagai kudapan minuman petang. Anak-anak gerenti suka!
BAHAN-BAHAN:
4 ketul tauhu
2 tiub Tauhu Jepun (Tauhu Telur)
50 gram udang atau isi ayam
1 tangkai cili merah
1 batang daun bawang dan daun sup
4 biji telur
sedikit garam, serbuk lada putih, serbuk perasa secukup rasa
CARA MEMBUAT:
1. Kisar tauhu, tauhu Jepun, 2 biji telur , udang atau isi ayam didalam mesin pengisar.
2. Selepas itu, masukkan hirisan daun bawang,cili merah dan kacau sebati.
3. Masukkan pula garam, serbuk lada putih,serbuk perasa secukup rasa dan gaul rata.
4. Kemudian masukkan bahan bancuhan tadi didalam bekas dan kukus dalam anggaran 15-20 minit sehingga adunan menjadi keras.
5. Biarkan ia sejuk seketika, selepas itu potong dalam bentuk yang dikehendaki.
6. Akhir sekali, pukul 2 biji telur, celup dan goreng sehingga bertukar warna perang keemasan.
Siap!
Tauhu Berlauk ini juga enak dicicah bersama sambal cili kicap dan kuah rojak.
Selamat Mencuba!
“Jawatan Warden Ni Hampir Semua Guru Tolak…” Rupanya Ini Cabaran Warden Asrama, Perkongsian Cikgu Ini Bikin Netizen Simpati.



Sumber: Mohd Nizam Abdul Latif
*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA atau join keluargagader club
Tip Buat Stok Kunyit Kisar Supaya Tahan Lama, Warna Cantik, Bau Wangi, Ceduk Saja Bila Nak Masak

Isi Kandungan
ToggleJika ada kunyit berlebihan, bolehlah buat stok kunyit kisar. Daripada terbiar begitu sahaja, lama-lama kunyit akan menjadi buruk dan busuk. Lebih baik jika dikisar dan disimpan di dalam peti sejuk. Bila hendak guna boleh terus cedok sahaja.
Tip Buat Stok Kunyit Kisar Supaya Tahan Lama
Mudah sahaja hendak membuat stok kunyit kisar. Cara yang dikongsi oleh Linda Mokhtar lebih ringkas dan praktikal.
Warna Cantik, Bau Wangi, Ceduk Saja Bila Nak Masak
Bagi memastikan kunyit ini tahan lama ia cuma perlu dikisar halus. Kunyit kisar boleh tahan lebih daripada tiga bulan.
Ia boleh digunakan dalam pelbagai masakan yang menggunakan kunyit. Warna kunyit lebih cantik dan kalau digunakan untuk menggoreng ayam, ikan dan sebagai ia lebih wangi dan sedap.
Tapi untuk kisar kunyit ini ada caranya, boleh ikut cara yang dikongsi oleh beliau.
1. Basuh kunyit hidup dan kikis kulitnya. Kemudian potong kecil-kecil.
2. Masukkan dalam pengisar dan tuang sedikit air dan kisar hingga lumat.
3. Masukkan kunyit kisar dalam balang dan letak sekali beberapa keping asam keping bersama sedikit garam di dalamnya. Bahan inilah yang akan memastikan kunyit kisar tahan lama.
4. Kemudian boleh simpan dalam peti sejuk ruang biasa, bukan bahagian frozen ya. Kunyit ini boleh bertahan lebih 3 bulan dalam peti sejuk.
5. Bila nak guna untuk masakan cuma ceduk saja. Walau pun dah dikisar warna dan baunya kekal asli. Kalau guna untuk masakan goreng memang lebih sedap dan wangi.
Sumber: Linda Mokhtar
Rupanya Nak Bersihkan Tompok & Tumpahan Pada Sofa, Guna Air Panas Je. Mudah, Cepat & Berkesan!

Sakit mata kan bila tengok kesan kotoran pada sofa di dalam rumah. Nak-nak lagi kotoran akibat sisa makanan yang ditinggalkan anak-anak. Ada yang minum air, pasti akan tumpah juga walaupun setitis. Betul tak? Tiba-tiba kita perasan, ada kesan tompokan pada sofa.
Dah tak cantik ada tompokan kan? Jadi, anda boleh menghilangkannya dengan cara yang dikongsikan oleh Nurul Wahyu ini.
Nak share haritu ada ahli tya mcm mana ye nak hilangkan kesan tompok pada sofa yg color light2. ada ahli kelab ni share kata pakai air panas. so saya dah buat. mmg berkesa. terima kasihh pada yg share
Caranya:
Letak air panas dalam mangkuk, kemudian rendam dengan kain bersih. Lap semua permukaan sofa bagi balance. Selepas itu lap dengan kain kering. Akhir sekali, biarkan kering menggunakan hydryer atau bawah kipas. saya pakai kipas jek. mmg berkesan. hilang tompok semua.
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club