Sudah tentu ada yang gemar menjamah hidangan tauhu berlauk. Biasanya jika beli dikedai, apa buat sendiri.

Sebenarnya cara nak buat mudah aje. Ikuti resipi ini.

Bahan-bahan:

2 ketul isi ayam
3 keping tauhu petak
4 ketul tauhu telur
3 biji telur
Bawang holland
Carrot
Daun sup

Cara penyediaannya:

1. Kisar tauhu petak, isi ayam, tauhu telur dan telur hingga sebati. Kisar sehingga hancur dan halus ya.

2. Masukkan ke dlm bekas. Campurkan sekali lobak merah, bawang holland dan daun sup yg dicincang halus.

3. Kemudian, masukkan garam, ajinamoto, serbuk lada hitam dan seketul kiub ayam. Kalau ada lada sulah boleh juga masukkan.

IKLAN

4. Gaul sebati.

5. Masukkan ke dlm acuan dan kukus. Kukus dlm 15 minit. Jika isi terkeluar dari acuan itu bermakna dah masak.

6. Bila siap dikukus boleh lihat pada gambar.

IKLAN

7. Pecahkan telur, ambil tauhu yg dah siap dikukus tadi, celup dlm telur dan goreng sehingga kekuningan.

8. Angkat dan toskan.

9. Siap, lebih sedap di makan bersama sambal kicap. Sambal kicap anda boleh kisar kicap, gula, bawang putih dan lada mengikut tahap kepedasan anda.

Sumber: Cek Kynn