Sebut sahaja mengenai emas pastinya semua tahu bahawa ia mempunyai nilai yang tinggi dalam pasaran. Ia menjadi barang kemas yang mudah dicairkan untuk mendapat wang.

Bagi yang menghadapi masalah kewangan sudah tentu ada yang menjual atau gadai sebagai sumber kewangan waktu terdesak.

Namun, apa yang perlu ketahui bahawa jika ada yang bercadang untuk menggadai barang kemas perlu tahu cara betul untuk mengelak  dari sebarang penipuan. Salah satunya tipnya adalah menyimpan resit asal dan tahu jumlah berat barang kemas.

Bagaimana siapa sangka, ia berlaku kepada seorang ibu ini yang meluahkan rasa kecewa apabila situasi itu berlaku kepada dirinya.

Menerusi perkongsian di facebooknya, puan Rose Fadilla berasa terasa terkilan sikap sebuah kedai emas yang dikatakan telah menipu berat barang kemas milik anaknya.

Mujur resit asal pembelian dahulu menjadi bukti setelah membuat perbandingan berat. Dalam pada itu, beliau menasihati agar berhati-hati jika ingin gadai barang kemas.

Seterusnya ikuti luahan beliau.

Barang kemas anak dah tak muat

Harini ros tebus balik gelang anak ros..dekat kedai pajak gadai masjid tanah.skli ros tgk mcm pelik mana lebihan emas yang masa mula2 ros gadai tu..bila tnya dia ckp tk ada, bila pakai kan dekat tangan anak dh tk muat..lg lah pelik..

so ros tunjuk gambar anak ros pakai gelang sebelum gadai dekat dia mana lebihan secoet tu ? Ada toyol kot dekat kedai pajak dia..hahah ros dh buat report,dan mintak jugak cara baik dengan dia tapi dia gengster eh siap mintak bawak polis datang kedai dia..konon dia tk bersalah la. Tatkpee ros yakin ramai je terkena dan dia dah biasa buat mcm nie cuma ad yg tk prasan je, so ramai ckp dia nie mmg penipu ..so jangan lah gadai dekat dia lg.

Berat resit pembelian dan gadai  berbeza

dia pndai tulis siap2 dekat surat pajak tu 2.0grm nasib baik ros simpan lg surat emas masa mula beli dulu.. berat gelang tu 3.42g tpi dia tulis kt surat pajak tu 2.0grm je so dia dh tulis siap2 sbb nk potong letewww so orang masjid tanah nk gadai jgn gadai dekat sana okay..dia untung kita rugi.ros bukan racist ke apa..rupanya tnya orang lain bnyak kli terkena. So pergi ah rahnnu jelah lepasnie..tu pun kena make sure betul tk berat sama yg kita beli mula2 dulu..nasib baik lah haku jenis detail simpan semua bukti2 beli semua hahahaha

Resit pembelian dulu

Resit gadai

IKLAN

Sumber: Rose Fadilla

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520