Menegur anak biarlah kena pada waktunya. Paling diutamakan ialah menegur atau marah anak sebelum waktu tidur. Ini tidak sepatutnya berlaku.

Ini kerana kesan marah anak sebelum mereka tidur akan memberi impak negatif kepada kualiti tidur.

1.Kanak-kanak yang berhadapan dengan kejadian buruk atau tidak menyenangkan sejurus sebelum tidur berpotensi untuk lebih sukar untuk tidur. Jadi elakkan.

Ini juga termasuk apabila anak-anak menerima hukuman atau amaran daripada ibu bapa pada waktu tidur. Keadaan ini boleh mengurangkan kualiti tidur kanak-kanak kerana masih berasa takut.

Tegur Anak Biar Kena Waktunya, Elak Marah Sebelum Waktu Tidur

IKLAN

2.Kata-kata kasar yang diterima oleh kanak-kanak akan memberi kesan kepada psikologi mereka.

Apabila anak anda berasa tertekan atau cemas, sistem saraf menjadi aktif dan sukar untuk berehat. Kerisauan dan kekecohan di fikirannya akan mengganggu anak untuk fokus dan memasuki fasa tidur yang nyenyak.

3.Tidak dapat tidur yang berkualiti

Untuk mendapatkan tidur yang berkualiti, si kecil anda mesti boleh tidur dalam masa yang mencukupi. Tidur yang berkualiti memainkan peranan penting dalam mengekalkan prestasi kognitif, meningkatkan imuniti badan, dan membangunkan otak. Oleh itu, kanak-kanak mesti berada dalam keadaan santai dan dalam suasana tenang sebelum tidur.

IKLAN

Tegur Anak Biar Kena Waktunya, Elak Marah Sebelum Waktu Tidur

4.Menyebabkan gangguan dalam tidur

Peristiwa atau kejadian buruk yang dialami oleh kanak-kanak sebelum tidur akan tercatat dalam fikiran mereka. Kebimbangan, tekanan, ketakutan, dan trauma akan mencetuskan gangguan tidur dan sering menjadi punca mereka mengigau.

IKLAN

5.Anak-anak mengalami masalah seperti sleepwalking, night terror, risau, mimpi ngeri

Gangguan tidur boleh menyebabkan kanak-kanak terjaga pada waktu malam, berasa letih atau letih apabila bangun, dan keadaan negatif lain.

Menarik:  Siti Nurhaliza Nak Jaga Kesihatan Di Usia 45 Tahun, Tak Fokus Tambah Anak

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI