Nak goreng telur pun, macam-macam jenis ada. Telur dadar lah, telur mata kerbau lah, telur masak setengah lah dan macam-macam lagi. Kalau salah bagi atau tak menepati citarasa, boleh buat hilang mood tau.
Kebanyakan yang menjadi pilihan orang ramai untuk digandingkan dengan nasi lemak, makanan goreng atau makan saja dengan kicap, semestinya telur mata kerbau!
Kalau salah teknik, hasil telur kuning boleh pecah dan tidak menjadi. Malahan, terdapat pelbagai cara dan tips untuk menggoreng telur mata kerbau yang mudah didapati di hujung jari.
PALING UTAMA KUANTITI MINYAK MASAK KENA BANYAK
Namun kali ini pula, penulis ingin berkongsi cara bagaimana untuk menghasilkan telur mata kerbau seperti yang dikongsikan oleh saudara Wan Luqman di bawah. Pasti anda akan berpuas hati!
CARA GORENG TELUR MATA KERBAU YANG BERKUALITI
Telur mata kerbau ni kalau nak hasil yang puas hati, pastikan:
Ads
1. Panaskan kuali sekejap dahulu baru letak minyak. Ratakan minyak ke seluruh permukaan kuali.
2. Minyak kena banyak.
3. Pastikan telur “fresh” yang bukan dah hampir nak sampai tempoh tamatnya kalau tak, kuning tu akan pecah.
Ads
4. Sebaiknya saiz C dan D.
5. Pastikan minyak banyak.
6. Jangan biarkan minyak terlalu panas sampai kuali berasap baru nak masukkan telur, nanti meletup.
Ads
7. Sama juga pastikan tiada sebarang air semasa proses meletakkan telur ke dalam kuali, nanti meletup dan merosakkan tekstur telur mata tersebut.
8. Nak pecah direct atau dalam cawan atau mangkuk kecil dahulu pun boleh.
9. Kalau suka kuningnya berwarna oren, boleh guna telur omega atau telur itik. Tapi kebanyakan telur itik bersaiz besar.
Sekian tips dari anak murid kepada mahaguru sifu telur mata kerbau. Ada orang, ada tips dan petua mereka tersendiri. Terpulang atas skill masing masing. Janji jangan pecahkan telur kuning itu.
Subut sahaja kek coklat kukus, memang sudah tergambar kelembutan kek dan rasa coklatnya yang mewah. Memang puas hati rasanya berbanding bakar yang lebih terasa sedikit kering.
Pun begitu, dalam banyak-banyak resipi kek coklat kukus kiranya inilah yang nampak begitu mudah disediakan. Bahan-bahan digunakan dengan sukatan cawan dan bahan yang digunakan juga yang mudah didapati, sedia ada di rumah.
Ditambah pula bila dikukus di dalam cup yang kecil, bukan sahaja nampak comel bahkan menarik perhatian bila setiap cup mengandungi coklat yang enak. Nampak sungguh menyelerakan!
Jadi usah tunggu lagi, jom masuk dapur dan kita sediakan menu yang mudah ini untuk dinikmati bersama seisi keluarga.
Kek Coklat Kukus Simple
Resepi
3 biji telur
1 cawan minyak
1 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
Masukkan semua bahan di atas ke dalam blender dan kisar selama 4-5 minit
Lepas siap, tapis guna penapis
Bahan-bahan ayak :
1 1/4 cawan tepung gandum (saya guna superfine flour)
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking powder
Lepas diayak, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan yang dikisar tadi. Kacau guna whisk.
Masukkan adunan ke dalam silicone cups dan letakkan beberapa biji chocolate coins. kukus selama 20-25 minit. Pastikan steamer dah dipanaskan terlebih dahulu.
Simple dan sedap. Suami dan anak saya suka sangat. Selamat mencuba
Kalau ada buah Mulberry di rumah ibu-ibu, bolehlah cuba buat resipi kek ini. Selain boleh dijadikan jem mulberry , buah ini nampak biasa je tapi banyak khasiatnya.
Jom kita cuba buat Mulberry Yogurt Butter Cake. Resipi ini dikongsikan oleh Mohammad Muammar. Selamat mencuba! Petik mulberry di pokok..lepas tu frozenkan..baru transform jadi Mulberry Yogurt Butter Cake
lepas potong bagi 2 dengan jiran sebelah. Bahan-bahan
-tepung naik sendiri 300gm
(kalau guna tepung gandum biasa guna sukatan tepung gandum 300gm+1 1/2 sudu teh baking powder.
-gula 280gm
-telur 6 biji
*asing kuning n putih
-butter/marjerin/campuran marjerin+butter 350gm
-yogurt 100ml
(boleh juga guna 100ml susu tin cair tambahkan 1 sudu makan jus lemon lepas tu biarkan 10min untuk susu jadi Buttermilk)
-parutan kulit oren dari 1 biji oren.
-3 cawan mulberry.bekukan. Cara membuat:
1.pukul putih telur sampai jadi meringue/stiff peak.ketepikan.
2.pukul butter/marjerin dengan gula hingga kembang,medium speed.
3.masuk kuning telur sebiji demi sebiji,gaul kembang n rata,medium speed.
4.masuk tepung selang seli dengan yogurt/buttermilk.pukul sebati.
6.ambil 1/3 meringue tadi,masuk ke dalam adunan,fold.
lepas sebati masukkan baki meringue tadi lepas tu fold lagi.
7.masukkan parutan kulit oren & mulberry..gaul sebati.
tuang adunan dalam loyang square 9×9,bakar suhu 170’c api atas bawah,rak bawah sekali,45minit (ikut oven masing) *kalau guna loyang 8×8 boleh guna 2/3 sukatan resepi ya.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Bagi ibu-ibu, bab nak nyahbeku atau defrost bahan masakan terutama baik ikan, seafood atau daging selalu ambil masa yang lama.
Walaupun dah rendam dalam air, berjam juga lauk nak lembut. Bagi yang ada microwave kat rumah mungkin cepat je nak defrost, tapi bagi yang buat secara manual terpaksa lah tunggu kan.
Satu perkongsian baru-baru ini menerusi video dari akaun TikTok @wan.kilang.wangi atau mesra disapa Wan Said ni mungjin voleh ibu-ibu prakttikan caranya.
Lelaki ini kongsi tips bagaimana nak simpan ikan dalam peti ais, tapi ambil masa lima minit je nak defrost. Bukan sahaja jimat masa, ikan pun tetap segar.