Istilah menjemur tepung untuk memastikan tepung lebih ringan dan elok digunakan untuk tujuan penyediaan kek atau sebagainya mungkin hari ini jarang kita dapat lihat.

Pun begitu, teknik mengeringkan tepung ini boleh dilakukan dengan cara lebih mudah dan ringkas sebagaimana yang dilakukan oleh Norulrafidah Omar. Disebabkan tepung yang dibeli berketul-ketul keadaannya walau tarikh luput masih lama lagi.

Nyata, melihat perkongsian tentang  teknik merawat tepung tersebut memang mudah!

Ini perkongsiannya.


Saya cuma nak kongsikan rawatan tepung,
pernah tak antara kawan-kawan yang alami macam saya.Tepung yang baru dibeli dan dibuka bungkusan melihat tepung seakan bergentel dan berat.

Bila dilihat pada bungkusan usia tepung masih baik dan belum expired.

Sebenarnya tepung juga ada lembapan. Gentelan tu terjadi kerana Malaysia ni humidity yang tinggi memberi kesan even bungkusan tepung masih belum pernah dibuka atau digunakan.

Sebenarnya tepung Itu tak rosak.
Orang dulu-dulu mereka menjemur tepung.
Agar tepung sentiasa dalam keadaan baik.
Tapi hari Ini budaya menjemur tepung tidak lagi di amalkan kerana ia agak rumit dan remeh.

Ni akak nak share macamana selalu akak rawat jika dapat tepung yang macam tu.

1) Pertama keluarkan tepung dan letakkan di dalam dulang pembakar atau loyang.

IKLAN

2) Mengeringkan tepung dengan kaedah memasukkan ke dalam oven dengan suhu yang paling rendah selama 10minit.

3) Ulang proses kedua sebanyak 2 atau 3 kali mengikut kondisi tepung. Bagi mengenali tepung yang sudah okay diaduk dengan sudu atau senduk dan dapat merasakan tepung akan menjadi lebih ringan.

IKLAN

4) Keluarkan tepung yang sudah kering, ayak supaya mendapatkan tepung yang licin dan tidak bergentel lagi.

5) Pastikan suhu tepung yang siap di ayak atau di tapis benar-benar suhu bilik sebelum di simpan.

6) Setelah tepung benar-benar sejuk / suhu bilik bolehlah disimpan ke dalam storage container untuk kegunaan seterusnya.

Siap.
Semoga tips Ini bermanfaat buat semua

sumber : Norulrafidah Omar bia MAHN