Kegembiraan bakal bergelar ibu hanya seketika. Dalam sekelipa mata. bayi yang dikandung ‘hilang’ . Itulah yang berlaku kepada wanita bernama  Farah Syazana.

Dalam keterujaan menantikan kehadiran si kecil dan ‘baby bump’ semakin membesar, siap nama untuk si kecil ini juga sudah disediakan. Namun  dia terpaksa pasrah menerima takdir apabila disahkan mengalami keguguran.

Apa yang menjadi tanda tanya pada empunya diri adalah bagaimana kandungannya boleh gugur sedangkan sebelum itu dia tidak mengalami sebarang masalah dan hasil imbasan di hospital juga menunjukkan bayinya normal. Namun, dalam masa yang sama dirinya dihujani dengan pelbagai peristiwa ‘pelik’. Jelas isteri kepada Amirul Izzat itu lagi, dia berhadapan dengan pelbagai emosi di tempat kerja dan ‘gangguan’ di rumah seminggu sebelum keguguran.

25/10/2019

INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAAJI’UN.. Memori anak sulung ummi abi.. Ummi n abi namakan awak Aisyah Humaira Binti Muhamad Amirul Izzat nak.. Al Fatihah buatmu 🤲🏻😔😭 Awak tinggalkan ummi n abi di hari yg mulia sayang.. 😔🍃

SELAMAT JALAN ANAK UMMI ABI.. ALLAH LEBIH SAYANGKAN AWAK 😔😔😭😭😭 Coretan ni aku simpan kat sini untuk jadi memori n pengajaran buat semua ibu n bapa kat luar sana.. Mungkin agak nonsense tapi ni la realiti yg jd pd aku n suami 😔😔😔

2 minggu sebelum miscarriage ..

Aku scan baby still okay.. Mood aku pun okay.. Baby sihat, keadaan aku pun okay.. Sihat la nak dpt baby😂🤭

1 minggu sebelum miscarriage..(Di sini cerita bermula)

Emosi terganggu.. Penat dengan kerja.. Penat dengan mulut manusia.. Tiba2 kena marah.. Tiba2 orang reka cerita bukan2.. Tiba2 jadi sedih.. Tiba2 serba tak kena.. Sebab apa? Sebab MULUT MANUSIA.. Kesan pada sapa? Kandungan dalam perut aku ni.. Banyak pengalaman tak menarik jadi sebelum aku keguguran..

1) Suasana rumah jadi berubah.. Suram.. Tiba2 pintu kena ketuk.. Tiba2 dengar budak lari2 dalam rumah.. Tiba2 bunyi orang tarik meja kerusi..

2) Keadaan aku n husband agak tak okay.. Banyak misunderstand n so on.. Tapi still under control..

3) Tak sedap hati n rasa semacam yang jadi. Allah gerakkan hati aku untuk cari petunjuk Dia..

Tiba2 tok sedara yang buat rawatan islam chat, minta aku balik segera sebab ad yang nak bincang. Aku takde expect apa2.. Tapi aku xsedap hati..

Aku start buat solat sunat hajat, buat Yasin Mubin 3× selepas Maghrib, minta petunjuk Allah. Direct aku buat 5hari..

Tengah baca Yasin Mubiin, tiba2 ada suara sebijik mcm suami aku panggil aku dari belakang. Aku toleh. KOSONG. Means that iblis tengah mengganggu kekhusyukan aku. Aku ignore n teruskan. Tiba2 suami aku masuk dari luar, aku diam. Lepas siap baca yasin, aku sambung solat isyak n solat hajat. Dh settle aku tanya dia, “Abang ad panggil sy ke?” Dia kata, “Sy kat beranda rumah dari td laa.. dengar ustaz bg tazkirah, diorg pasang speaker so sy dengar la.” Aku diam.

IKLAN

Malam tu, aku mimpi ada beberapa orang yg aku kenal, berdiri di antara 2 pokok besar, dengan keadaan yg sangatlah berkabus n suram, gelap. Antara mereka tu ada seorang budak kecik. Muka aku xnampak. Tapi aku cam bayangan yang berdiri tu. Takpe. Aku anggap itu mungkin mimpi je.

3hari BERTURUT TURUT aku mimpi benda sama. aku tak sedap hati. Malam ketiga aku mimpi benda tu is SEMALAM.. n aku mimpi budak kecik tu jalan dengan diorang.. Seiringan.. Aku bangun dari tidur.. Demi Allah Yang Maha Esa, darah penuh atas tilam tempat aku tidur. Aku cuak. Bila aku tepuk2 pipi aku, yes aku bukan mimpi! Hati aku mula tak sedap. Tapi aku masih husnudzon.

Pegi klinik terus menangis.. Minta scan.. n Dr cakap Perut aku dah KOSONG.. On the spot.. Fikiran aku pun kosong.. Apa petunjuk mimpi tu? n apa sedang berlaku sebenarnya? Dr tanya, “Puan ada jatuh ke?” aku cakap takde. Dia sambung lagi, “Maaf puan, sy terpaksa bgtahu puan dh pun keguguran.. Tapi susah nak gambar sebab kantung pun dh xde dlm perut puan..sy xtahu apa punca dia..

Cuma lately ni puan ada stress ke? Tapi biasanya keguguran kalau sebab stress pun at least biasanya kantung akan ada puan.. apa pun semoga puan tabah” aku cakap banyak benda aku stress.then aku diam.. Aku buntu.. Suami cakap.. “Sayang, kita kena redha.. Biarlah yang mana nak sembah iblis n so on tu buat apa yang diorang nak.. Anak kita dah tunggu kita kat syurga..”

Allahuakbar, sebelum ni aku baca je cerita orang. Harini kena kat batang hidung sendiri. Bukan nak suruh percaya dengan sihir, but tolonglah gais kalau tengah mengandung. Berhati hati la dengan orang sekeliling tak kira sape pun dia. Serapat mana pun kita dengan dia, kita kena tahu bahawasanya kita takkan mampu tahu apa isi hati seseorang tu.

1)JANGAN PERCAYAKAN SESIAPA SEKELILING KAU

2)ELAKKAN MAKAN SEMBARANGAN

IKLAN

3)KAWAL EMOSI

4)MINTA PERLINDUNGAN ALLAH

5)JANGAN BG ORANG GOSOK PERUT KAU SEMBARANGAN

Berehatlah di syurga anak ummi, anak abi.. Ummi n abi akan sentiasa sayang anak sulung ummi n abi ❤️😔😭 Tunggu kami di syurga nak. Terima kasih sudi pinjam rahim ummi selama 3 bulan untuk awak berteduh.. Maafkan ummi sebab x mampu nak jaga awak nak.. 😔😔😭😭😭😭 Maafkan isterimu wahai suami 😔😔😭😭😭

Mungkin harini kau boleh guna ilmu iblis untuk jatuhkan orang. Tapi kau kena tahu kuasa Allah melebihi segalanya. Berhentilah tunduk dengan ajaran n perjanjian jin dan iblis. Demi Allah, sape pun punca, aku takkan halalkan dunia akhirat untuk perbuatan korang ni. Siapapun korang, semoga segera kembali ke jalan Allah. Tunggu la azab dekat akhirat nanti. Terima kasih atas petunjukMu ya Allah. 🤲🏻

Selamat jalan anak ummi..

Aisyah Humaira Binti Muhamad Amirul Izzat

25/10/2019

Selamat tinggal baby bump ummi 😔😭