Mood open house Raya belum berakhir lagi dan jika ada yang teringin nak menjamu tetamu atau merasa lemang buatan sendiri boleh sahaja menyediakannya. Apatah lagi bila ada cara dan teknik memasak lemang yang cukup ringkas dan rasanya juga sedap berlemak.

Resipi ini dikongsi oleh Puan Zuhida dan semoga bermanfaat untuk anda yang ingin mencuba!

“Disebabkan tak dan nak pi cari lemang utk jamuan raya soo nak mudah dan cepat kita buat lemang + ketupat DIY.1kg beras pulut dapat dalam 20-23 batang. Sedap + lembut + lemak,”-Zuhida Zul

Cara buat :

1. Rendam beras pulut kira-kira 5 jam kerana beras pulut Thai. Kalau guna beras pulut susu, rendam hanya sekejap sahaja. Masukkan bersama garam secubit, asam keping dan daun pandan. (tak letak pun tak pe)

 

2. Better klu nak ikat atas tu ikat atas sikit ja dari paras beras tu. Sebab nanti kalau ikat atas sangat kejap lagi rebus dia tak betul-betul padat pastu2 kali kerja pulak kita nak ejas kebawah nak bagi padat pulut tu.

3. Cucukan plastic dgn garpu nak bagi air santan serap masuk.

 

4. Nie sekali rebus letak dalam 8 batang. Kalau ricecooker besar nak letak lebih pun
tak pa.

 

5. Ni dah siap rebus ,kalau saya biar semalam untuk bagi dia betul2 sejuk baru mudah nak potong.

 

sumber : Zahida Zul Via MAHN

Tinggalkan Komen