Jenis memang kaki nasi kandaq ni, kalau tak pekena nasi kandaq memang tak sah! Dengan pekat kuahnya, rasa cukup rempah ayam goreng, memang terangkat lah orang kata!

Tapi…. takkan nak asyik lepak makan luar je kan. Apa kata cer cuba try test tengok buat sendiri nasi kandar ala Deen Maju resipi dari Siti Fatimah Mohd Jamil dalam group Masak Apa Hari Ni (MAHN).

Siapa yang pernah makan Nasi Kandar Deen Maju pasti akan teringat-ingat penangannya kan.

Setahun yang lepas makan Nasi Kandar Deen Maju memang teringat-ingat sampai ke hari ni.

Disebabkan dah makin kuat teringat musim-musim PKP ni, kita kaji dan selidik sampai jadi Nasi Kandar ala Deen Maju.

Alhamdulillah suami puji melangit. Sama rasa katanya. Hehe.

Nahh kita kongsi resepi Nasi Kandar ala Deen Maju cara saya.

Resepi ada pada setiap gambar.
Selamat mencuba

Bahan untuk menumis Kari Sotong

1biji Bawang besar hiris memanjang
4biji bawang putih hiris
Seinci halia hiris
Seinci kunyit hidup hiris
Daun kari dua kayu
Sup bunjut

1) Tumiskan bahan-bahan tadi sehingga naik bau.

2) Masukkan bancuhan serbuk kari daging Babas. Sukatan, 3/4 cawan dan dibancuh dengan air sehingga pekat. Selepas pecah minyak, masukkan sedikit air. Masukkan sotong dan tambahkan 2 cawan air sehingga mendidih dan masak.

3) Lepastu baru masukkan sekeping asam keping. Jangan masukkan asam keping awal nanti boleh buat sotong jadi liat.

4) Masukkan sayur kegemaran seperti terung dan lain-lain. Cili optional. Bagi yang suka pedas, boleh letak, begitulah sebaliknya.

5) Masukkan terung dan cili api terlebih dahulu.

6) Last sekali masukkan tomato dan biarkan kari pekat dan perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Biarkan pekat mengikut citarasa masing-masing.

Resepi Kuah Kicap Pekat ala Deen Maju

Bahan-bahan kisar yang ditumis:
8-10 tangkai cili kering.
Satu biji bawang besar.
4 biji bawang putih.

1) Kisar sehingga betul halus, kemudian tumiskan.

2) Kemudian masukkan 1/2 cawan air

IKLAN

3) Apabila pecah minyak, masukkan bawang besar hiris.

4) Cili api optional bagi peminat pedas.

5) Masukkan kicap maniss sehingga warnanya cantik.

6) Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.

7) Kuah kicap ni mesti rasa manis yang seimbang baruu nikmat

8) Boleh juga buat ayam masak kicap style ni. Tapi saya tak bubuh ayam sebab dah buat ayam goreng mamak. Kejadian kuah kicap yang melengkapi rasa Nasi Kandar

Resepi Ayam Goreng Mamak cara saya

Perapkan ayam dengan bahan kisar halia + bawang putih + satu sudu teh garam.

IKLAN

Perapkan sekurangnya 30 minit.

Apabila hendak mula memasak, masukkan bahan-bahan lain.

Serbuk kunyit 3 sudu
Serbuk kari 3 sudu
Serbuk cili 3 sudu
2 sudu gula
Dan serbuk pasti sedap knorr

p/s : Jangan perapkan sekali kerana boleh buat ayam rasa pahit

Letak daun kari. Lagi banyak. Lagi harummm.

Apabila minyak mula dipanaskan, baru masukkan satu senduk kecil tepung beras dan dilumur kepada ayam.

Kejadian setelah ayam dilumur dengan bahan-bahan tersebut.

Gorengkan dengan minyak yang banyak, pastikan minyak betul-betul panas dan api dibuka dengan kecil supaya memastikan ayam masak sekata.

Resepi Nasi Harum dan tidak muak.

2.5 pot nasi beras faiza + air 3 pot air (saya gunakan pot periuk nasi)
Daun pandan
Satu sudu kecil garam
1sudu esen pandan

Masak telur masin sekali ketika tanak nasi akan melemakkan lagi rasa nasi.