Orang kata scone dipercaya berasal dari negara Scotland. Resepi asal diperbuat daripada oat, barli, wheatmeal dengan baking powder. Scone sedikit manis, dan tekstur yang relai seperti roti. Tapi bahan-bahan scone tidak seperti roti yang mengunakan yis.

Scone adalah antara makanan yang popular di beberapa buah negara eropah termasuk United Kingdom, Irish dan Irelanad.

Bagi orang Malaysia, biasanya scone yang enak di Cameron Highlands. Jika ada di jual pun agak mahal makanan ini.

Tapi bagi yang bercadang nak buat sendiri, boleh cuba resipi wanita ini yang tinggal di Australia. Beliau suka berkongsi resipi di facebooknya. Jom ikuti perkongsian puan Mell Abdul Rahman yang dipaparkan menerusi Masak Apa Hari Ini (MAHN).

Scone 3 bahan 
Tak payah pergi Cameron Highlands dah. Orang Aloq Pongsu (kampung saya) pun boleh makan dah aih. Hebat tak sangga la makan scone.

Kalau beli seketoi rm4. Buat sendiri bahan xsampai RM10
Saya nak share scones cuma menggunakan 3 bahan yang sangat2 senang dan mudah.
(Tapi ini versi tawar sebab kita akan makan dengan strawberry jam yang dah manis. So saya tak pakai gula. Lagipun saya sendiri dah manis.

Bahan-bahan: 

Bahan2 seperti yang tertera….
Jangan tiru jenama tu ye mak.. sebab saya di Australia. Jenuh pulak nak pusing tesco nanti.

2 1/2 cawan tepung naik sendiri (Jangan naik tinggi sangat nanti gayat)
1 cawan susu segar sesegar haruman kasturi
130g (lebih kurang 1/2 cawan) butter. Bukan beta is better ya (sultan melaka pag

OPTIONAL:
Boleh pakai sedikit essen vanilla, sedikit gula castor dan sedikit garam (tapi untuk yang kali ini saya tak pakai)

Cara penyediaan:

1) TEKNIK BERDUA LEBIH BAIK..

-saya ayak sikit tepung tu biar dapat tekstur gebu gebas dan kenalkan dengan butter.
-Gaul2kan berdua tu biar sampai jadi seperti serbuk roti. Seroi kata orang utagha

2) TEKNIK BILA BERDUA PASTI ADA YANG KETIGA

-bila dah berdua mesti kena tangkap basah… So kita basahkan dengan secawan susu segar..
-gaul chill2 je tak payah uli yeee… sebab depa ni tak bergaduh

(masa ni kalau yang suka manis tambah gula sedikit, essen vanilla dan garam. Ini optional saja ya)

3) TEKNIK MERAPATKAN SILATURRAHIM…

– So kita dah sebatikan bersama penyek2 sikit supaya lebih akrab persahabatan. Tiberrr

4) TEKNIK BERTENANG DAN BERMUHASABAH

– Beri sedikit ruang kepada mereka untuk muhasabah diri masing2 dalam 10 minit untuk mengenali hati budi.

5) TEKNIK SIAP SEDIA

-Lapik baking paper atas dulang pembakar supaya mereka tadi tidak melekat dan berebut kawasan. Kita ingin mencegah mereka dari berselisih faham ya

(kalau tak ada, sapu saja pakai butter sikit)

6) TEKNIK MENYIAPKAN DIRI

-kita leperkan mereka (tak perlu pakai roller) dan tekup bulat2.. Saya pakai acuan kecil konon2 nak nampak comel.

IKLAN

7) TEKNIK PERHIMPUNAN SEKOLAH

-Susun atas dulang pembakar macam beratur dalam perhimpunan di sekolah. Yang tinggi di depan, yang rendah di belakang. Yang lebar dok tengah2.. Cover gitteww..
Macam mak2 la ambil gambar dok belakang anak

TEKNIK BERDANDAN

-ini juga optional. Saya suka permukaan scone nampak garing. So saya guna telur dan sedikir susu..
Kacau sebati jangan sampai berbuih2 cinta pulak. bukan nak buat teloq sarang burung

9) TEKNIK MEMANJAKAN DIRI

-lulurkan dengan lemah gemalai permukaan scone dengan berus.. Biar sekata seperti mak pakai face masker dengan baju kelawaq tu.

 

IKLAN

10) TEKNIK WEFIE

-Begini hasilnya (ini nak masuk 2nd bake. sebab tu paper tu dah ada kesan. Yang 1st tadi lupa nak snap)

11) TEKNIK SPA

-Depend pada oven mak2 ya… Kalau saya panas spa tu 250degrees dan 15minutes. (sebab saya suka garing. kalau taknak, kurangkan sikit suhu atau masa)
Agak panas tapi cepat masak.

12) TEKNIK SEJUKKAN BADAN

– Kita bagi depa ni chill2 sat luh. Lepas spa katanya.
-mulus gittewwhhh

13) TEKNIK PEMISAH

-Potong tengah2 biar terbelah 2
wowww gebusnyeeee kejadian

14) TEKNIK OOTD

-Beginilah hasilnya… Sapu dengan strawberry jam boleh, dengan whipped cream boleh. Kalau nak letak tuna pun why not. Sebab ini scones versi plain.

Tapi next time saya tak nak buat kecil2 la. Nak buat besar sikit. Tak comel pun kecik2 tu..
Memang dah sah #GEMOKisAWESOME

Selamat mencuba!

Sumber: Mell Abdul Rahman