Bila petang-petang ni mulalah mulut kerja nak mengunyah je! Dah keluar cari makan, mula la mata ni melilau tengok makanan, itu nak, ini nak, nafsu lah katakan!
Dah balik, makan, mula la mengkritik itu ini bila makanan yang beli tu tak selera dengan tekak. Dah kalau beli asyik nak complain je, baik buat sendiri! Ye dak? Misalnya makanan yang tiap kali nampak je terus rasa nak membeli, apa lagi kalau bukan tauhu begedil.
Selalu kalau beli kat luar, ada yang kentangnya kurang lah, isinya kurang lah, sambal kurang sedap lah, banyak la tekak kita ni complain. Haaa dari complain orang jual, apa kata cuba buat sendiri pula. Letak isi banyak-banyak bagi gemuk tauhunya, haa baru rasa puas makan kan!
Tunggu apa lagi, meh salin resipi dari Noor Atika Mahamood, nanti keluar boleh beli barangnya. Jom cuba!
TAUHU BEGEDIL DAGING TAK KEDEKUT
Bahan-bahannya :
– 8 biji kentang saiz sedang2
– 20 biji tauhu pok
– 1 pokok daun sup
– 1/2 cawan bwg goreng segera
– 1 cawan daging kisar
– 1 biji bwg besar potong dadu
– sedikit garam
– lada sulah & lada hitam ikut kesesuaian rasa.
Cara-caranya :-
1. Mula2 tumis bwg besar sampai naik bau, masukkan daging kisar.
2. Tumis sampai daging masak/empuk.
Ads
3. Lenyekkan kentang yg dah digoreng.
4. Masukkan daging kisar td, daun sup, bwg goreng, garam, serbuk lada sulah dan lada hitam.
5. Gaulkan sampai sebati.
6. Masukkan begedil yg dh siap td kedalam tauhu. Tauhu tu gunting silang di atasnya. Masukkan padat2. Bt sendiri masukkan je banyak2. Baru puas makan.☺
7. Masukkan begedil penuh2 ,sampai kembang mcmni. Susun dlm pinggan.
** kocak sampai sebati. Salutkan begedil, goreng sampai masak. Siappp !!!
Bahan-bahan untuk sos/sambal kicap :
– Kicap manis
– 3 ulas bwg putih
– 5 biji cili padi **ikut kepedasan cili msg2
– 2 sudu gula melaka cincang
– 1 sudu tpg jagung bancuh dgn sedikit air
– sedikit garam
– sedikit perahan jus lemon/limau
– bijan yg disangai sebagai hiasan
Ads
Cara-caranya :-
1. tumbuk bwg putih, cili padi dan gula melaka. Masukkan dlm periuk, masakkan sekejap,
2. Masuk kan kicap manis, garam, air dan bancuhan tpg jagung utk pekatkan sos/sambal kicap. Perasakanlah ikut citarasa masing2. Last sekali perahkn sedikit jus lemon.
Berbahagianya dapat makan aiskrim ketika musim panas begini bukan? Pasti terasa lega tekak yang kering ini apabila dapat menelan aiskrim yang sejuk. Apatah lagi jika aiskrim itu kaya nutrisi. Jadi tidaklah sahaja dapat hilangkan dahaga, malah boleh juga bekalkan khasiat untuk tubuh badan.
Bahkan kita sebagai ibu pun tidaklah bimbang sangat kalau anak-anak makan terlebih aiskrim tersebut. Maklumlah kita sendiri yang sediakannya, pasti kita hanya masukkan bahan-bahan yang terbaik di dalam penyediaan aiskrim tersebut.
Untuk yang belum pernah mencuba menyediakan aiskrim berkhasiat ini, jom sediakan sepertimana yang dikongsikan oleh MamaD ini.
Melihat bahan-bahan yang dikongsikannya untuk membuat resipi aiskrim itu pun kita sudah dapat bayangkan kesedapan rasanya, tak sabar pula untuk dicuba!
Anak-anak suka sangat makan aiskrim. Kedai pula sebelah rumah. Tiap-tiap hari confirm mengamok nak aiskrim. Pening kepala mak pak kan nak kontrol. Apa kata kita buat aiskrim homemade, gula boleh kontrol, aiskrim pun terjamin kebersihan serta kita buat aiskrim yang sihat.
AISKRIM HOMEMADE SIHAT
Bahan-bahan:
1 cawan 1/2 susu segar
1 cawan susu cair
Segenggam badam
Segengam kismis
Sedikit susu pekat( mamaD tak letak, sebab tak nak manis
Perisa ikut suka. MamaD letak coklat coin, jadi dah manis dari coklat. Nak ganti serbuk coklat pun boleh.
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovalett
2 Badam disangai atau beli yang siap sedia dimakan, kemudian blend hancur.
3 Satukan semua bahan-bahan termasuk kismis yang sudah ditapis air rendaman tadi. Blend sekejap.
4 Bila kismis dah hancur, masukkan bancuhan dalam blender ke dalam pemutar kek. Putar sehingga gebu dalam 15-20 min dan boleh dimasukkan badam yang siap diblend hancur.
5) Sedia dibekukan. Enjoy.
Ekstra info :
*Sebenarnya, boleh je terus diblend dalam blender bahan-bahan tu tanpa alih bancuhan ke dalam pemutar kek. Tapi efek dia kurang gebu sikit la. *Kismis dan badam tu boleh je kalo nk masukkan ke dlm aiskrim secara kasar, tp disebabkan ank mamaD ni kecil lg, sbb tu mamaD blend hancur. ? *Gantikan kismis dgn pisang pon best tau. *Untuk lagi gebu, pukul sebiji telur bersama ovallett sehingga gebu dahulu. Baru dimasukkan susu dan bahan-bahan lain. Jangan risau, tak hanyir pun.
Ok, enjoy ya. Kita yang dewasa pon berebut aiskrim ni. Lemak manis.
sumber : Miera Irayz Nordin via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Nak tahu tips masak sambal nasi lemak yang sedap? Ikut saja cara yang dikongsikan oleh Wan Rosni di bawah.
Menurut beliau, satu keluarga puji sedap sambal nasi lemak hasil air tangannya. Siap tanya letak apa dalam sambal sampai sedap macam tu.
Jom sama-sama baca cara buat sambal nasi lemak yang sedap beserta tips supaya sambal tak terpecik satu dapur.
Tips Masak Sambal Nasi Lemak Sedap & Tak Terpercik Satu Dapur
Bahan-bahan:
10 biji bawang merah
3-4 biji bawang putih
Ikan bilis segenggam (kisar kasar)
Cili kering kisar (15 tangkai)
Gula melaka
Gula
Asam gelugur
Garam secubit
Cara-cara:
1. Kisar bawang merah, bawang putih dan segenggam ikan bilis. (kisar kasar saja)
2. Tumis bahan kisar sehingga betul-betul garing. Kemudian baru masukkan cili kering kisar. Kacau sekali sekala saja.
3. Kemudian masukkan gula melaka, gula dan asam gelugur.
4. Apabila kuah hampir kering, masukkan ikan bilis setengah mangkuk dan juga secubit garam.
Tips sambal tak terpercik:
Guna api perlahan dan kacau sekali sekala sahaja
Waktu kisar bawang, letakkan ikan bilis segenggam dan jangan kisar hancur sangat. Tumis sampai betul-betul garing baru masukkan bahan lain
Kek Marble paling mudah nak buat, inilah resipi yang dikongsikan oleh Azlina Ina Fans. Nak tahu caranya, jom kita tengok ni.
Asaamualaikum anak2 mak.Korg semua syg mak kan? kite nak tolong ibu2 lain kan? tolong ka mak like komen dan share boleh? kita sama2 kongsi pahala ni kite sama2 gembirakan hati ibu2 yg tekurung xtau nak buat apa.Kdg resepi ade tp semua susah2.Resepi kalini pakai senduk boleh pakai garfu boleh pakai whisk pn boleh.Nak bakar boleh nak kukus boleh nak pakai periuk nasik boleh.Penting resepi ni jimat bahan dan sgt senang. kek marble moist gebu 5 bahan
Bahan2 mudah
1 cawan 1/2 majerin.( pakai cawan minum kopi kontot tu je tp apa2 cawan sebenar nye xkisah janji korg gune satu cawan yg sama je tuk semua sukatan ok.)
1 cawan susu pekat( ni xmanis tawar sket sbb mak mmg xsuke manis sgt tp ikut korg kalau nak ngam2 rasa die 1 cawan 1/2 ye )
4 biji telur greed b kalau c 5 ye
2 cawan tepung self rising kalau xde pakai tepung gandum tambah 1 sk baking powder eh dan klau nak kukus tambah 1 sk soda bikarbonat( jgn lupe ayak)
2 sb serbuk koko( kalau xade pakai milo 3 sb kalau xde pakai serbuk kopi halus 1/2 sb kalau xde juga pakai la sirap 1sb jadi jugak marble nye cuma warne lain) Cara membuat:
Satukan dalam besen atau bowl majerin dan susu pekat kacau kan atau xkisah pakai ape janji sebati xyah kembang2 pn Ok tambah satu2 telur sambil whisk atau kacau sebati je.sampai abis 4 biji td ok ok dapat mcm ni lebeh kurg Tambah tepung kacau laju2 Jadi gini lah senang nye. Bahagi dua bekas 1 bekas letak serbuk koko td kacau Loyang saiz 7 ye kalau 8 die xtinggi nanti tuang adunan mcm gambar tuh sampai abis Atas die lorek2 kan panas kan oven.
Bakar suhu 170 masa 45-50 mnt api atas bawah ek.Bile dah masak terus keluakan tebalik kan atas board atau redai
kalau kukus 45 mnt ye.
makan panas2 ade plak kopi o atau teh o.Aduh mmg ngam lah.Selamat mencuba resepi mudah mak ok
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di