Siapa yang suka Nasi Ambeng pasti tahu di dalamnya ada terisi mi goreng yang dimakan bersama-sama nasi dan lauk.

Rupanya mi goreng ini ada nama khas yang dipanggil Mi Goreng Merico. Puan Azlina Ina Fans berkongsi cara membuat mi goreng yang cukup mudah tapi sedap. Menggamit nostalgia air tangan arwah ibunya.Asalamualaikum anak2 mak..Dulu masa kat kg kalau hujan kalau xde apa2 kat rumah arwah mak suke goreng kan arwah abah mee simple gini.

Kalau org jawa kite panggil mee merico dan kalau kenduri ade nasi ambeng je mee ni famous kat kampung mak tau.Sedap die makan kosong pn sedap sgt.Jom mak ajar mee goreng stail org jawa.

Mee Goreng Merico(lada hitam)

Bahan-bahan

Bawang besar 1 labu sederhana besar
Cili besar 3 tengkai hiris serong
5 tangkai cili padi hiris juga
3 ulas bawang putih hiris juga
3 sb lada hitam tumbuk kasar( tp mak xde stok jd guna yg dah sedia serbuk😂kureng la rasa kaw die
Bahan-bahan lain tambahan je kalau tak ada pun tak apa. Dulu arwah mak letak udang kering je
Ayam dada dadu
Fishcake potong dadu
Telur 2 biji
Sawi
Taugeh
Tomato belah

Cara membuat:

Panas kan minyak. Tumis kan bahan-bahan yang dihiris kecuali lada hitam

Dah layu masuk kan ayam dan fishcake. Apabila ayam dan fishcake dah masak ketepikan semua pecah kan telur kacau2 kan.

Masukkan mee yang dah direndam dgn air suam dan lada hitam gaul rata.

IKLAN

Tambahkan 2 sudu besar gula dan kacau rata. Tambah kan 7-8 sb sos cili. Gaul kan

Tambah kan kicap kipas udang dan sedikit air.

Biarkan kejap semua bahan tu serap sebati dgn mee baru tambah garam sket dan perasa.

IKLAN

Last tu tambah kan sayur gaul2 kan dan yeayy siap🥳🥳🥳🥳makan mcm tu pn sedap nak makan dgn nasi pn sedap sebenarnya.

Selamat mencuba anak2 mak eh.kalau sedap cuba bekali kali kalau xkene tekak cuba sekali je la hehe sedap ni ikut tekak korg masing2 eh.Citarasa individu lain2.cuma nostalgia arwah mak buat org dulu2 masak campak2 mmg sedap😋

ARTIKEL MENARIK: Senangnya Nak Buat Dadih Susu Full Cream Sedap & Berkhasiat. Tekstur Lembut Cair Di Mulut. Buat Sendiri Puas Hati!

ARTIKEL POPULAR: “Memori. Inilah Orangnya.” Fedtri Yahya Kongsi Wajah Pemilik Tulisan Khat Pada Duit Kertas Malaysia


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club