Siapa sangka setelah diri tetap komited tentang pematuhan penjarakkan dan pelbgai cara untuk mengelak jangkitan virus paling bahaya di dunia ni, akhirnya diri kecundang.

Hati mana yang tidak sebak terpaksa meninggalkan keluarga tersayang untuk menerima rawatan lanjut di pusat perubatan.

Pengalaman ketika menjalani rawatan membuatkan diri sebak melihat situasi sebenar didepan mata. Jika sebelum hanya membaca di media sosial pelbagai situasi kesukaran termasuk pesakit yang ramai dan kesibukan pegawai perubatan yang menguruskan pesakit.

Menerusi Facebook miliknya, Fahmie Abu Bakar berkongsi pengalaman apa yang dilihat sendiri pada masa yang sama beliau juga kini sedang menjalani rawatan. 

__________________________

Semalam tidur di wad kecemasan kerana wad lain penuh. Itu pun siap tambah katil di wad kecemasan. Celah lorong pun ada katil.

Dari puluhan orang, hanya 4 orang sahaja termasuk saya dapat pindah wad. Yang lain masih di wad kecemasan.

Terdengar nurse cakap terpaksa catu tangki oksigen sebab dah tak cukup.

Uncle India katil sebelah saya tiba-tiba system breakdown. Badan gigil-gigil. Kena cucuk tiub sana sini, bila dia dah stable doc suruh dia buat decision untuk nafas guna mesin.

Makcik Melayu selang 2 katil dah guna mesin, lantai menitik darah.

IKLAN

Uncle Cina hujung tu tidur je manjang, sedar-sedar dah takde.

Aku pun tak tau wad apa aku dok ni, tapi ini aku nak pesan kat hampa.

IKLAN

1. Kita dah no 1 dalam jangkitan di DUNIA!! Kalah India!!
2. Hospital di Selangor dah penuh dan padat.
3. Dapat lihat frontliner terlalu letih, namun layanan mereka tersangat baik. Sungguh mesra.

4. PLEASE, LOCKDOWN YOURSELF. TOLONGLAH JANGAN KELUAR JIKA TAK PERLU. TOLONGLAH..

Saya mohon maaf pada semua orang jika saya ada salah dan silap. Boleh PM saya bagi berbincang apa sahaja.

Moga Allah kurniakan kita semua umur yang bermanfaat.

InsyaAllah

Sumber: Fahmie Abu Bakar