Dapat bercucuk tanam sayur-sayuran memang menyeronokkan, lebih-lebih lagi ketika hendak menuai hasilnya. Pasti terasa puas hati, hilang terus rasa penat. Pun begitu, tidak semua boleh bercucuk tanam. Apatah lagi jika tinggal di kawasan perumahan yang sudah pastinya ruang tanah adalah terhad.

Tapi tidak bagi Puan Emma Azie Aziz, baginya walau ruang tanah dikediamannya terhad namun pelbagai jenis tanaman telah diusahakannya. Tambah menarik dan mengujakan, sayur-sayuran yang ditanam nampak begitu subur dan segar.

Nak tahu bagaimana tipsnya, ikuti perkongsian ini.

Siapa seperti saya tinggal rumah teres macam-macam sayur nak tanam, saya suka tanam bunga.. Suami perli, tanam bunga bukan boleh dimakan..akhirnya inilah hasilnya sayuran silih berganti.

Tinggal Di Rumah Teres, Ruang Tanah Terhad. Tapi Macam-macam Boleh Tanam & Ni Tipsnya! Tinggal Di Rumah Teres, Ruang Tanah Terhad. Tapi Macam-macam Boleh Tanam & Ni Tipsnya!

IKLAN

Penggunaan Baja

Baja guna baja organik buat sendiri. Kangkung + ikan + gula merah peram 2 minggu dah boleh guna.. Nak cantik biar sebulan..

Cara guna :

IKLAN

Pertama: 10 ml 1 litter air..siram atas tanah..

Kedua : Bancuh 5 ml 1 liter air spray keseluruhan pokok seminggu sekali.. Letak baja organik sebulan sekali

Tinggal Di Rumah Teres, Ruang Tanah Terhad. Tapi Macam-macam Boleh Tanam & Ni Tipsnya!

IKLAN

Buat Sendiri

Media tanam saya buat sendiri daun-daun kering dan sisa-sisa dapur letak paling bawah sebab nak tunggu jadi kompos jenuh tunggu bahagian atas letak tanah hitam yang dah jadi tanah kompos.

sumber : Emma Azie Aziz via Kebun Bandar : Jom Tanam Sendiri

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club